Home > ... > Algkoguduse reliikviad

Algkoguduse reliikviad

august 1st, 2000

Israel Today, 5/2000

Tõlkija: Marika Jaagumägi

Kuna Iisraelimaal on nii rikas ajalugu, siis üks sealse arheoloogia võluvaid aspekte on see, et ükskõik kui palju aardeid avastatakse kaevamisel, on alati võimalik leida rohkem. Just see juhtus Iisraeli arheoloog Itzhak Mageniga, kes naases Chirbet Bet Sila varemetele pärast seda, kui tema eelmine kaevamine katkes tee-ehituse tõttu.

Chirbet Bet Sila on suur arheoloogiline huviväärsus, mis pärit Teise Templi perioodist. Bet Sila oli kindlusega piiratud küla tee ääres Lodist (tol ajal Diaspolis) Jeruusalemma. Sealt leitud münt pärineb roomlaste-vastase juudi mässu ajast 66-67 AD. On avastatud ka haudu samast perioodist. Arheoloogid usuvad, et Bet Sila elanikud jätsid küla maha pärast Teise Templi hävitamist (70 AD). Sajandeid hiljem, Bütsantsi perioodil (500-550 AD) ehitati sinna kristlik klooster.

Viimasel ajal on Judea ja Samaaria (nn. Läänekalda) antiikameti direktor dr. Magen küla ülaosa uuringutele, kuhu vanal ajal tavaliselt ehitati sünagoogid ja kirikud. Meeskond avastas oliivisalu ja meetripaksuse pinnasekihi alla peidetult Teise Templi aegse “kiriku” või täpsemalt “messiaanlike juutide jumalateenistuse hoone” jäänused. Leitud maja on üsna heas korras: põrandamosaiigid looma- ja geomeetriliste kujutistega on peaaegu puutumatud ning kolm kaunilt dekoreeritud seina on hästi säilinud. Kirik jäeti maha 650-700. a. vahel.

Teine tähtis leid on kuusnurkne kantsel, mis valmistatud vanaaegsest tsemendist nimega bituumen ja näeb välja nagu puit. Sissekirjutiselt võib lugeda: “Jumal, palun võta vastu oma sulase preester Peetruse ohver.” Samasuguse kantsli osi leiti ka kahest kirikust Jordaaniast – Lioni lirikust Um el Rassis ja Moosese kirikust Nebo mäel.

Kõige tähelepanuväärsem avastus oli leid altarialuse graniitplaadi alt. Seal oli graniitsarkofaagi (kivikirstu) peidukoht. Sarkofaagi mõõtmed on: 9 cm kõrgust, 18 cm laiust ja 70 cm pikkust – tegemist on kõige väiksema sarkofaagiga, mis on kunagi Iisraelist leitud. Selle sees oli 18 cm pikkune juuksesalk, mis kuulus kas Peetrusele või pühale Theodorusele.

Arvatakse, et Peetrus ehitas “kiriku” või vähemalt osa sellest, sest kreekakeelne tekst mosaiigil ütleb: Peetrus ehitas kiriku palveruumi püha Theodoruse auks, sest tema tuli meile appi. Muide, see kirjutis avastati umbes 1500 aastat hiljem täpselt samal kuupäeval, mil see oli graveeritud. Veel enam, plaadi graniitkaanele oli graveeritud: Meie vendade Peetruse, Johannese, Maarja, Anastasia, Maarja ja Andrease mälestuseks, kes armastasid Messijat.

Kahjuks maeti kirik jälle rahapuuduse tõttu, kuigi leiud dokumenteeriti hoolikalt ja paljud leiud eemaldati. Sarkofaag, katteplaat ja kantsel on Iisraeli Muuseumis näitusel nimega Kristluse häll.

admin ...

Comments are closed.