Home > Majandus > Gil Shwed, Iisraeli Bill Gates

Gil Shwed, Iisraeli Bill Gates

august 1st, 2000

Tõlkija: Taimi Krull

Gil Shwed (32) on Iisraeli noorim miljardär. Tema firmale Check Point kuuluva võrgu väärtus on 11 miljardit dollarit!
Gil nägi esmakordselt arvutit, kui ta 10-aastaena külastas oma isa kabinetti maksuametis. Arvutisüsteemide nägemine mõjus talle sõna otseses mõttes hüpnotiseerivalt ja varsti ta ainult nendest unistaski. Ta unistusel oli määratud täide minna.

Kui Jerusalemma eeslinna Ein Kermi põhikoolis, kus Gil õppis, alustati arvutikursusega, pani poiss end kohe sinna kirja. Kursustel oli üks arvuti nelja õpilase peale ja nii pidi keegi töötama õhtuti. Gili jaoks ei olnud see probleem. Tegelikult ei olnud ta isegi siis valmis koju minema, kui vanemad talle autoga järele tulid. Varsti oli ta ära õppinud kõik, mida ta õpetajatel talle õpetada oli, ja hakkas ise õppima. Tema õppimishimu oli täitmatu.

Gil unistas oma isiklikust arvutist, nagu teised lapsed igatsevad endale poni. Ta vanemad ei saanud pojale arvutit võimaldada ja nii tegi ta juhutöid, et raha teenida. Juhtumisi leidis ta tööd ühes arvutifirmas ja hakkas kooli kõrval sellele lihtsaid tarkvaraprogramme kirjutama. Kõige selle kõrval leidis ta aega ka Tsofimi (skaudid) ja teiste noortegruppide jaoks.

Varsti sai Gilile selgeks, et ta vajas rohkem matemaatikat ja nii andis ta 14-aastasena avalduse ülikooli astumiseks. Aga 14-aastne laps ei käi ju kolledzhis, eks? Vale! Kuigi see võttis aega kuus kuud, pääses ta tänu oma püsivusele läbi sisseastumisbürokraatia ja sai kolledzhi tasemel matemaatikakursuse kuulajaks.

18-aastasena võeti ta väeteenistusse Iisraeli armeesse. Värbamiskomisjoni ohvitserid tahtsid, et ta hakkaks tööle akadeemilises väeosas. Seal oleks teenistusaeg olnud pikem ja seepäras eelistas Gil jääda lihtsaks nekrutiks. Ka see valik töötas tema kasuks. Ta määrati luureväeossa, kus kasutati kõige kaasaegsemaid arvuteid – just see, mida oli tarvis!

Ta sai ülesandeks uute turvameetodite väljatöötamise ja varsti sai temast selle ala ideoloogiline juht. Ta avastas kiiresti, et kõik süsteemid olid peaaegu kaitsetud häkkerite ja viiruste vastu.

Kolme armeeteenistuses veedetud aasta jooksul töötas Gil välja suurepärase turvasüsteemi nimetusega Network Security, mis sai prototüübiks programmile, mis võitis üle 50 auhinna ja tegi temast miljardäri. Tehnoloogia, mis sai nimeks FireWall (Tulemüür), võimaldab lülituda erinevatesse võrkudesse, kaitstes samal ajal süsteemi häkkerite eest.

Juba Gili armeeteenistuse ajal hakkasid levima kuuldused temast kui arvutigeeniusest. Firmad tahtsid Tulemüüri osta, aga Gil keeldus, kuna ta oli alles sõdur. Pärast sõjaväge püüdis ta oma programmi müüa pankadele, olles veendunud, et nood vajavad seda kõige enam. Aga pangadirektorid ei olnud võimelised nägema selle potentsiaali. Tänapäeval maksavad nad Tulemüüri eest suuri summasid.

Pärast seda, kui ta oli töötanud kahes kõrgtehnoloogia firmas, püüdis ta luua omaenda ettevõtet, kuid see katse ebaõnnestus. Aga Gil ei kaotanud julgust. 1993.a. sai talle selgeks, et tulevik kuulub internetile. See tagas talle edu: võrdeliselt võrgu kuritarvitamise kasvuga suurenes huvi tema programmi vastu.

Ta värbas kaks lähedast sõpra – sõjaväekaaslase Shlomo Krameri ja endise töökaaslase Marius Nachti. Nad üürisid väikese korteri ja hakkasid Gili programmi edasi arendama. Pärast paljusid 16-tunniseid tööpäevi äratasid nad ühe tarkvarafirma tähelepanu ja see investeeris Check Pointi 300 000$. Programm oli turul, start oli tehtud ja jooks kestab. Te võite külastada nende veebilehekülge www.checkpoint.com.

Gil, kes on järgnenud oma unistusele alates kümnendast eluaastast, juhib nüüd firmat, kus töötab umbes 320 inimest. Temast on saanud üks Iisraeli rikkamaid mehi … ja kõige nõutavam poissmees!

admin Majandus

Comments are closed.