Home > ... > Uus aasta on magus kui mesi

Uus aasta on magus kui mesi

november 1st, 2000

Shalom, 7/2000

Chana Falik

Tõlkija: Lea Lääts

Sõna "mesi" (heebrea keeles "dvash") mainitakse Tooras 48 korda ja see on üks nn. seitsmest Piibli liigist Iisraelimaal, mida nimetatakse "piima ja mee maaks". Mesi on tõepoolest hea, eriti Rosh Hashana ajal. Uusaasta lõunasöögi hulka kuuluvad kombe kohaselt meesse kastetud õunalõigud, perele ja sõpradele soovitakse "head ja magusat aastat" ning küpsetatakse traditsiooniliselt challotti.

Mee kasutamisel piduroogade koostisosana on hulgaliselt loovaid võimalusi. Mitte kuskil ei ole retseptide valik nõnda suur kui Iisraelis, kus uusaasta peolaualt võib leida toite kogu juudi maailma neljast nurgast, Beteavon – head isu!

Kokkutulnud pagulaste Rosh Hashana toidusedel:
marineeritud ahjuahven (Iisrael)
tzimmes (Ida-Euroopa)
meega glasuuritud sibulad (USA)
mee- ja veinikana (Kanada)
jõhvikaõlu (Venemaa)
ingveritort (Lõuna-Aafrika)
baklaav (Süüria, Lähis-Ida)

Marineeritud ahjuahven – Meira Kaufman
Mõnedes juudi kogukondades on kombeks süüa kalas lootuse ja sooviga, et Jumal õnnistab uut aastat.
1 Niiluse ahven
2 spl. õunaäädikat
1 spl. mett
2 1/2 spl. sojakastet
2 peenestatud küüslaaugu küünt
1 tl. ingverit

Pese kala puhtaks. Tee mõlemale poolele viltused sisselõiked. Sega marinaad. Hoia kala tund aega marinaadis. Määri ahjuvorm rasvaga kokku. Pane kala vormi ja küpseta 30 min. 200 ¡C kuumuses. Võta vorm ahjust välja, keera kala ringi ja vala sellele ülejäänud marinaad. Küpseta veel 30 minutit või seni, kuni kala on küps.

Tzimmes-Ann Coggan

Porgandid meenutavad viiludeks lõigatuna münte – täielik jõukuse sümbol.
8 keskmise suurusega porgandit
3 spl. magedat margariini
3 spl. pruuni suhkurt
3 spl. mett
3 spl. värsket kurnatud sidrunimahla
soola ja pipart vastavalt maitsele

Pese ja koori porgandit. Lõika need umbes poole sentimeetri paksusteks ringideks. Sulata margariin varrega kastrulis, lisa mesi, pruun suhkur ja sidrunimahl. Sega korralikult,lisa porgandid. Kuumuta keemiseni, lase seejärel vaikselt kaane all keeda umbes tund aega, kuni porgandid on pehmed.

Meega glasuuritud sibulad – Marcia Alper Pasada sünagoogist

1 kg väikseid sibulaid
4 spl. mett
2 spl. margariini
1/2 tl. soola
1/4 tl. valget pipart
3/4 dl. cherryt

Lõika koorimata sibulate otsad maha. Keeda soolvees, kuni need on just pehmeks saanud (4-10 min). Nõruta vesi ära ja jahuta. Koori sibulad. Pane mesi, margariin, pipar ja cherry praepannile, kuumuta ja sega hoolikalt. Lisa sibulad, kata kaanega ja küpseta, kuni sibulad on hästi glasuuritud(10 minutit), sageli panni raputades kõrbemise takistamiseks. Kata kaanega, keeda veel 10 minutit, kuni sibulad on kuldpruunid.

Mee- ja veinikana – Zahava Miriam Zer

8 luudeta kanarinnatükki
1/2 kilo kooritud värskeid või konserveeritud, kuivatatud pärlsibulaid
1 küüslaegu kooritud küüned
1/2 liitrit mett
poolkuiv või kuiv valge vein
2 tl peenestatud ingverit

Aseta kanalihatükid praepannile. Pane sibulad ja küüslauguküüned kanaliha ümber. Sega mesi, ingver ja vein keskmise paksusega kastmeks. Vala kõige peale kaste, kata kaanega ja lase seista üü jooksul jahedas kohas. Küpseta kaane all 180 ¡C kuumuses 45 minutit. Kontrolli, kas toit on küps. Serveeri riisi, herneste või roheliste ubadega. Kaunista sidrunilõikudega ja värske mündiga.

Baklaav- Margalit Shimoni

See Lähis-Ida hõrgutis pärineb Süüriast, Jordaaniast ja Egiptusest. Seda hinnatakse ka Kreekas, Makedoonias ja slaavi maades.

400 gr. võitainast
300 gr. peenestatud pähkleid
1 tl. kaneeli
2,5 dl mett
1 3/4 dl vett
paar tilka sidrunimahla

Kuumuta ahi 200 kraadini, jaga võitaigen kahte ossa. Rulli üks osa lahti ja aseta see rasvaga määritud täisnurksele küpsetuspannile. Kata rohke õliga. Aseta pähkli- ja kaneelisegu peale ja kata seejärel teise osaga võitaignast. Lõika märja noaga toores taignasegu väikesteks kuubikuteks. Aseta plaat ahju ja küpseta 45 minutit või kuni koogid on kuldpruunid. Sega mesi, vesi ja sidrunimahl varrega kastrulis. Kuumuta keemiseni ja lase keeda 20 minutit. Kui bakklaav on just ahjust võetud ja alles kuum, vala sellele meesegu. Võitaigna põhjakiht peab olema läbimärg.

Ingveritort – Slana Goodman

See tort avaldab muljet!
125 gr margariini
2,5 dl. mett
2,5 dl. suhkrut
4 muna, vahule klopituna
8,5 dl jahu
1 spl. ingverit
1/2 tl. soola
1,5 tl. küpsetussoodat
2,5 dl. keevava vett

Soojenda ahi kuni 180 ¡C. Vahusta margariin ja suhkur. Lisa mesi ja vahuleklopitud munad. Puista jahu, ingver ja sool. Vala küpsetussooda keeva vette. Lisa kuivained ja keev vesi kordamüüda pisuthaaval, vala rasvaga määritud tordivormi ja küpseta ahjus umbes tund aega.
"Sõbralikud sõnad on nagu kärjemesi, magusad hingele ja kasutuseks kontidele!"
…p.s. 16:24

Olgu kogu Iisraeli sool hea ja magus aasta!

admin ...

Comments are closed.