Home > Geograafia / loodus > Jaffa – iidne asundus

Jaffa – iidne asundus

november 1st, 2000

Tõlkija: Priit Ammon

Igal õhtul on Tel – Avivi rannapromenaadilt võimalik näha Jaffa pärlendavaid tulesid ja siluetti. “Ükski linn ei ole niisugune, kui Jaffa” – ülistab üks paljudest juudi rahvalauludest linna unikaalset, maagilist ilu. Tumesinised Vahemere lained, mis murduvad vastu muuli; tuhanded aastad ajalugu, kultuuri ja arhitektuuri mitmest tsivilisatsioonist.
Muuli ääres asub Andromeeda kalju, kuhu kreeka legendi järgi aheldas oma tütre Andromeeda ohvriks merekoletisele kuningas Lepeus. Jaffa on üks maailma vanimaid linnu. Arvatakse, et selle rajas Noa poeg Jafet peale veeuputust. Sadam teenindas iidseid Foiniikia meresõitjaid juba 2000 aastat enne maailma päästja sündi. Foiniiklased elasid Tüüroses ja Siidonis, mis praegu on osaks Lõuna – Liibanonist. Nad kauplesid vahemeremaades. Linna ja Sadamat on mitu korda mainitud Jumala Sõnas – nii vanas, kui uues testamendis. Saalomoni templi ehituse ettevalmistustest loeme Tüürose kuninga juttu: “Meie raiume siis Liibanonist puid, nõnda palju kui sul on vaja, ja me toome need sulle parvedena merd mööda Jaafosse. Sina vii need siis üles Jeruusalemma!” 2 Aj 2 : 15 . Joona 1 : 3 võib lugeda: “Aga Joona tahtis põgeneda Isanda palge eest Tarsisesse; ta läks alla Jaafosse ja leidis laeva, mis oli Tarsisesse minemas…” Ka nahaparkija Siimona koda, kus mõnda aega peatus apostel Peetrus, asus Jaffas. Linnas elas tol ajal märkimisväärne hulk Jeesuse usku paganaid ja juute Ap.t 9 : 36 – 43. Kui tänavad suudaksid rääkida, kuuleksime Rooma leegionitest ja inglise kuninga Richardi ristisõdijatest; Türgi sultaneist, Napoleonist oma teel Egiptust ja Iisraeli vallutama. Kuuleksime ka Kindral Allenby`st, kes oli seal I maailmasõja päevil. Ja kõik need kujud käisid samadel tänavatel. Kuni kolmekümnendate aastateni käis siit läbi kogu meretransport tõotatud maale: palverändurid, immigrandid, kaup. Tänapäeva Jaffas elavad ja töötavad külg külje kõrval 70 000 juuti ja 10 000 araablast. Kõndides läbi linna, võib lausa tunda rikkaliku ajaloo hõngu, mis toob siia tööle kunstnikud. Kitsastel alleedel on palju poode: juveliirid, maalikunstnikud, käsitöölised jne. Vanalinn on üle ujutatud suveniiridest – juudi temaatika, antiik, kingitused, Kui neist saab kõrini, võib sisse põigata mõnda kalarestorani ja kere täis parkida. Kõik on värske, otse sadamast. Võta aega külastada vaatamisväärsusi, nagu Püha Peetruse klooster. Kuulub frantsiskaanidele, ehitatud 17. saj ristisõdijate kindluse varemetele. Kindlasti tahad Sa näha vana kellatorni aastast 1906 ja jalutada idamaisel turul. Piisavalt on kultuuriüritusi, teatreid ja muuseume, sealhulgas põrandaalune juudi muuseum. Suvel on lahedad tänavapidustused, ja kindlasti meelitavad lähedased Tel – Avivi rannad. Kujuta ette – päev värskendava Vahemere ääres! Vana Jaffa on korda tehtud: uus tänavasillutis, korralikud sildid omapäi käijatele. Kui tahate näha kontrasti iidse ja tänapäevase Iisraeli vahel, tuleb kindlasti käia ära Jaffas.

admin Geograafia / loodus

Comments are closed.