Home > ... > Yad Hashmina – Piibliaegade aed

Yad Hashmina – Piibliaegade aed

mai 1st, 2001

1971. aastal sai rühm Soome kristlasi ühise nägemuse minna Iisraeli ja asuda elama juutide keskele. Nende nägemus hakkas teostuma, kui tollane Iisraeli peaminister Golda Meir kinkis neile ühe mäetipu Jeruusalemma lääneosas. Sellel mäetipul lõid nad moshav´i, ühiste huvidega inimeste kibutsi – sarnase kommuuni, millele pandi nimeks Jad Hashmona. Sõnasõnalt tähendab see „Kaheksa mälestus(eks)“ – mälestamaks kaheksat juudi pagulast, kes 1942. aastal Soome poolt natsidele välja anti.
1979. aastal ühinesid moshav´iga messianlikud juudi usklikud. Juudid ja kristlased töötasid koos käsikäes kommuuni ühise tuleviku nimel.
Sellest tagasihoidlikust algusest on kujunenud välja edukas Moshav, kus elavad ja töötavad 11 perekonda ja ka paljud üksikud koos kristlike vabatahtlikega maailma eri paigust.

Lisaks võõrastemaja pidamisele on moshavi´s ka oma puidutöökoda, kus valmistatakse kõrgekvaliteedilist mööblit. Kuid hiljuti valmis Jad Hashmonas uusim projekt, mille läbi moshavis loodetakse rohkem õnnistusi suurenevale külalistevoolule – valmis piibliaegade aed.

Piibliaegade aia loomise idee tekkis sellest, et moshav´i maa-alal kaevati välja mitmeid arheoloogilisi leide. Oma ainulaadse asupaiga tõttu Juudamaa mägedel, mis ümbritsevad Jeruusalemma, tekkis moshav´i usklikel soov näidata külastajatele, kuidas inimesed elasid ja töötasid selles paikkonnas piiblisündmuste aegadel ja kuidas Jumalal oli võimalik ära kasutada „põllumajanduslikku keelt“ vaimsete põhimõistete selgitamisel.
Beit Shalomi nimelise fondi rahalise toetuse abil kutsuti väljapanekuid tutvustama antiikse tehnoloogia üks tippasjatundjaid Joshna Drey. Keskkonnas, kuhu külastajad satuvad, on neil võimalik mitte ainult näha, kuidas inimesed ammustel aegadel töötasid, vald ka ise kõik järgi proovida, kuna kõik väljapandud esemed on töökorras.

Näiteks on aia põllumajandussektoris keset oliivisalu oliivipress. Koristusperioodil võivad külastajad ise korjata oliive, pressida neist õli välja ja võtta see koju kaasa. Sama käib ka bütsantsi-aegse veinipressi kohta.
Veel üks ligitõmbav väljapanek piibliaegade aias on täpne koopia vanaaegsest mikveh´ist. Mikveh on rituaalse juudiusu bassein, mis on olnud kasutusel juba iidsetest aegadest. Olles kord juba Iisraeli- reisil, pakutakse siin kirikute gruppidele ristimistseremooniat ajaloohõngulises basseinis.

Piibliaegade aia avamisel viibisid kutsutud külaliste ja kõnelejate seas nii turismi kui ajaloomuististe ministeeriumide esndajad. Meedia levitas sõnumit terves Iisraelis ja tõi sajad juudid seda vaatama. Arye Bar David, üks Yad Hashmona giide ja aia arendamisrühma liige: “Meile meeldiks näha rohkem iisraellasi meie aeda külastamas. Sissepääs on tasuta ja maailma-inimesed saavad teada vaimulikest õppetundidest, mis Jumal annab meile oma sõnas.“
Piibliaegade aed on tõesti väärt külastamist. Seal ei ole mingit maksu ja turismigrupid võivad otse Yad Hashmona´st tellida giidi. Aed on avatud kõigil päevavalgustundidel. Puhketunniks pakub Moshav´i kohvik lõhnasid ja jooke, kohvi, teed ja kooke nii gruppidele kui ka üksikkülastajatele. (Ratastoolis liikujatele ei ole aed sobilik)

admin ...

Comments are closed.