Home > Poliitika > Vägivallaaktid on külmutanud lootused rahust ja iseseisvast Palestiinast

Vägivallaaktid on külmutanud lootused rahust ja iseseisvast Palestiinast

detsember 1st, 2000

Rohkem kui kuu aega kestnud rahutused relvastatud palestiina tsiviilelanike ja politseinike ning Iisraeli armee vahel on külmutanud lootused kestvast ja püsivast Lähis-Ida rahust. Ühtlasi on ilmselt peitunud kauaks ajaks palestiinlaste unistused iseseisvusest. Oktoobrikuu lõpuks oli rahutustes surnud umbes 150 inimest ja tuhanded olid saanud vigastada. Suurem osa olid palestiinlased.

Kokkupõrkeid on olnud peale Lääneranniku ja Gaza ka Iisraeli põhiterritooriumil, kuna Iisraeli araablastest kodanikud on väljendanud solidaarsust palestiinlaste taotlustele ja ühtlasi nõudnud endale paremaid elutingimusi Iisraeli valitsuse all. Suuri rahutusi on olnud Galileas muuseas Umm el-Famis, Naatsaretis, Haifas ja Akkos.

Palestiinalased on tulistanud juudi tsiviilelanikke muuseas Jeruusalemma Gilo lähistel. Iisraeli armee on vastanud lahingukopterite ja soomussuurtükkidega.

Rahvusvahelised leppimisüritused Ühendriikide eestvedamisel ei ole kandnud vilja. ÜRO, Euroopa Liit ning Egiptus ja Jordaania on viimasel ajal kaasa rääkinud ja ka Venemaa on püüdnud olla aktiivse lepitaja rollis.

Uus vägivallalaine puhkes ootuspäraselt rahuprotsessi keskmest Jeruusalemma Templimäelt septembri lõpus. Seda provotseeris omalt poolt parempoolse Likudi juhi Ariel Sharoni külaskäik nimetatud alale. Palestiinlaste juht Yasser Arafat ei püüdnud aktiivselt lõpetada rahutusi, milliseid on nimetatud templi piirkonna moshee järgi al-Aksa Rahvaülestõusuks.

Iisraeli ja palestiinlaste avalikul sõjal ei ole võitjat. See on kahjulik Iisraeli rahvusvahelisele positsioonile, ent kokkupõrgete jätkudes on palestiinlased kahtlemata suuremad kaotajad nii poliitiliselt kui ka majanduslikult.

admin Poliitika

Comments are closed.