Home > Geograafia / loodus > Jordani allikad

Jordani allikad

august 1st, 2001

Iisrael on mures kolme allika kaitsetuse pärast, millest saab alguse Jordan. Need saavad oma vee põhiliselt vihmast ja lumest, mis sajab Hermoni mäele, lisaks sellele mitmetest väiksematest allikatest.

Snir´i allikas asub Hermoni mäe läänenõlval, (Liibanoni küla Hazbija lähistel), on tuntud oma araabiakeelse nimetuse Nahar Chazbani järgi. Hermoni allika lätted on Paneas Cave´s Banias´e küla lähedal ja selle araabiakeelne nimi on Nahr al-Banias. Dan´i alliaks (Ar. k. Nahr al-Liddhan) saab alguse Tel Dan´ist.

Chazbani on nendest kolmest kõige pikem ja kohtub Jordaniga Hula orus Sde Nechemias. Iisraeli paneb muretsema see, et Liibanoni külade elanikud, kes pumpavad vett Chazbanist, võivad tulevikus vähendada niigi ohtlikult madalat veetaset Galilea järves. Lisaks sellele võib diiselmootoritega pumpamine kergesti vett saastata, põhjustades Golani kõrgendikel laiaulatusliku ökoloogilise kahjustuse. Kui jõgi ära kuivab, kuivavad ka ta kallastel olevad puud ja põõsad ja kaob looduse ilu.

admin Geograafia / loodus

Comments are closed.