Home > Legendid > Jeremija Scopuse mäel

Jeremija Scopuse mäel

mai 1st, 2000

Tõlkija: Helmi-Johanna Pata

Prohvet Jeremija sünnikoht Anatot oli ida pool Scopust ja Jeruusalemma. Tee Anatotist kulges mööda Scopuse nõlvu ja sealt alla Jeruusalemma. Seda teed käis Jeremija kodust Jeruusalemma, pealinna. Ta käis neid radu ka neil kriitilistel päevadel, kui Paabeli sõjavägi oli piiramas linna.
Sel ajal käskis Issand Jeremijal lahkuda Jeruusalemmast ja minna Anatotti. Pärast seda, kui Jeremija oli lahkunud Jeruusalemmast, juhtus, et üks ingel laskus taevast alla, toetus jalgadega linna müürile ja purustas selle. Siis ta karjus: “Vaenlased, tulge linna ja templisse, kus Issand enam et ela… Hävitage see!… Tulge viinamarjakasvandusse, tallake jalgadega marjad, mille vahimees on jätnud valveta. Nii et te ei tohiks ülistada ennast ja uhkeldada: “Meie oleme vallutanud linna!” Sest sa oled vallutanud juba vallutatud linna ja juba surnud inimesi sa oled tapnud!”

Prohvet Jeremija läks välja Anatotist, et tulla Jeruusalemma. Ta tõstis silmad ja nägi suitsu tõusmas templist. Siis ta mõtles: “Ilmselt on Iisrael kahetsenud ja toomas ohvreid; viiruki suits tõuseb üles!” Nii mõeldes jõudis ta Scopuse mäele. Siit ta nägi, et tempel oli lõhutud kivihunnikuteks ja Jeruusalemma müür hävitatud. Prohvet hakkas nutma ja hüüdis: “Sa oled valmistanud mulle pettumuse, Issand, ja ma olen pettunud; sa oled tugevam mind ja võitsid! Ma olen olnud iga päev naeruks, kõik pilkavad mind!”

Pärast Jeruusalemma hävitamist jutustab Jeremija: “Kui olin tulemas Jeruusalemma, nägin naist istumas üksinda mäeharjal, riietatud musta ja tema juuksed sassis.Ta nuttis ja halises: “Kes lohutab mind? Ja ma olen Siioni ema!” Nii hüüdis ta minule.

Miks hüüti prohvetit Jeremijaks? Aga seepärast, et tema päevil muutus Jeruusalemm [eremia] (kreeka sõna, mis tähendab – laastatuks).

admin Legendid

Comments are closed.