Home > Poliitika > Simon Wiesenthal: "Ühe mehe institutsioon"

Simon Wiesenthal: "Ühe mehe institutsioon"

mai 1st, 2000

Shalom, 10/1999

Inna ja Michael Rogatchi

Tõlkija: Lea Lääts

Simon Wiesenthal (90) on maailmakuulus natsikurjategijate otsija. Ta kaotas holokausti ajal oma 96 sugulast, perekond kaasaarvatud. Wiesenthal oli neli ja pool aastat Saksamaa eri kontsentratsioonilaagreis ja pääses otsekui ime läbi. Viimati oli ta Mauthauseni kontsentratisoonilaagris. Insener ja arhitekt Wiesenthalist sai ka uurija ja holokausti ajalookirjutaja pärast Teist maailmasõda.
Erinevalt teistest sai temast väga aktiivne uurija, kes saatis kohtu ette 1200 sõjakurjategijat. Ta oli võtmeisik Adolf Eichmanni leidmisel aastal 1960.

Simon Wiesenthal, Viinis asuva Juudi arhiivikeskuse rajaja, on nimetatud Nobeli rahupreemia kandidaadiks juba kolm korda. Viimasel korral, 1984.a., keeldus ta vabatahtlikult autasu vastu võtmast ja keelitas Nobeli komiteed andma selle Lech Walesale, Poola solidaarsusliikumise juhile. Wiesenthal uskus, et Nobeli preemia ja maailma tähelepanu võiksid päästa Walesa Poola kommunistliku juhtkonna võimalikust tagakiusust.

Wiesenthal on paljude maailma linnade aukodanik ja lugupeetud doktor mitmetes ülikoolides. Iisraelis asetsevas Simon Wiesenthali metsas on 40 000 puud. Tuhanded inimesed on soovinud sellisel moel teda austada.

Tegevuse laiendamise eesmärgil on Wiesenthali järgijad rajanud Simon Wiesenthali keskusi maailma mitmetesse paikadesse. Bürood asetsevad Los Angelesis, New Yorgis, Chicagos ja Miamis, Pariisis, Amsterdamis, Buenos Aireses ja Jeruusalemmas. Tänapäeval on nendel keskustel ja nende juurde kuuluvatel ühingutel 380 000 liiget kogu maailmas.

Wiesenthal on ise kirjutanud 12 raamatut, olles mitmete tema elule tuginevate raamatute, dokumentaalromaanide ja filmide kangelane. Nende hulgas võib nimetada Frederick Forsythi põnevusromaani “Odessa file” ja filme “Boys from Brazil”, “Marathon Man”, “Max”, “Helen” jpt. 1999. a. aprillis avati Los Angelesis suur ajalooline näitus Simon Wiesenthali elust ja saavutustest. Seda näitust võib näha tulevatel kuudel üle maailma.

Selleks, et Simon Wiesenthali panust meie ajaloos meeles peetaks, korraldatakse Viinis aastal 2000 rahvusvaheline konverents, mille teema on: “Kas peaks inimkonna vastu toimepandud kuriteod andeks andma?” Konverentsi teema on lepitus ja õigus 2000. a. väljakutsena. See konverents põhineb Wiesenthali tähtsaimal raamatul “Sunflower” ja raamatu poolt esilekutsutud mõtetel, muuhulgas Dalai laama, Desmond Tutu, Harry Wu, kardinal Franz Conini ja mitme teise mõjuka isiku omadel.

admin Poliitika

Comments are closed.