Home > Juudi pühad > Kurbuse ja rõõmu rahvuspühad

Kurbuse ja rõõmu rahvuspühad

november 1st, 2001

Israel Today 04 /2001

Tõlkija: Pille Põder

JOM HaSHOA – Holokausti mälestuspäev – 19. aprill
JOM HaZIKARON – sõdades ja terrori läbi langenud sõdurite mälestuspäev – 25.
aprill
JOM Ha´ATZMAUT – 53. Iseseisvuspäev – 26. aprill

KUIVANUD LUUD SAAVAD ELAVAKS

See oli umbes 60 aastat tagasi, kui algas 20. sajandi kõige pimedam periood. Aastatel 1939 – 1945 mõrvati süstemaatiliselt umbes 6 miljonit juuti, rohkem kui kolmandik juudi rahvast üle terve maailma. Igal aastal tähistavad juudid seda hirmsat ajajärku holokausti mälestuspäevaga, mis on heebrea keeles tuntud kui jom HaShoa.

Vaenulikkus juutide ja antisemiitide vahel viis selleni, mida tuntakse kui "lõplikku lahendust" – plaani vabastada maailm juutidest. Hävitamisel kasutati kõige kohutavamaid meetodeid – gaasikambreid, krematooriume ja massihaudu – ning vaid selle eest, et olid juut.

Hävingu tulemusena kaotasid paljud usu Jumalasse: samas teised, kes ellu jäid, leidsid usu Jumalasse, ja paljud tulid taasiseseisvunud Iisraeli, et alustada uut elu omal maal.

Tänapäeval leidub inimeste südames veel palju vastamata küsimusi. Mõnedki imestavad, miks Jumal valis juudi rahva omandrahvaks, kui see tõi kaasa nii palju häda ja viletsust. Teised küsivad, et kus oli Tema nende hädade ajal. Paljud ei mõista, miks tuleb andeks anda sakslastele.

Jom HaShoa päeval näidatakse Iisraeli televisioonis diskussioone ja dokumentaalfilme. Inimesed kõnelevad tundlikel teemadel. Ellujäänud ja tunnistajad jagavad oma kogemusi noorema põlvkonnaga. Paljud süütavad oma kodudes 24-tunnise Jahrzeit (mälestus) küünla sõprade ja perekonnaliikmete
mälestuseks, kes hukkusid. Õhtuti toimub Jad Vashemis (Holokausti Memoriaalansambel eruusalemmas) riigi mälestusteenistus. Selle aasta läbivaks teemaks on "Tagakiusust massimõrvani".

Kurvastusest kurvastusse

25. aprillil, kuus päeva pärast Jom HaShoa´d, peavad iisraellased Jom HaZikaron´i (Mälestuspäev), et austada viies sõjas langenud sõdureid alates Iseseisvussõjast 1948. a. Iisraeli vaenlastel on olnud nende sõdade käigus vaid üks plaan: hävitada juudid ja "paisata nad merre". Sellel aastal Jom HaZikaroni
ajal mälestab Iisrael 19 250 sõdurit, kes surid, kaitstes oma maad ja rahvast, nende seas ka viimase kuue kuu jooksul palestiinlaste poolt tapetud 75 sõdurit. Peaaegu iga Iisraeli perekond on kaotanud kellegi kas holokausti, sõdade või terroriaktide ajal.

Kurbusest rõõmu

Kogu päeva jooksul asetatakse pärgi monumentidele ja haudadele ning peetakse mälestusteenistusi. Kui päike loojub, kogunetakse, et tähistada 53.Jom Ha´Atzmaut´i (Iseseisvuspäev). Mõnede jaoks on hetkeline üleminek kurvastusest rõõmu liiga järsk.

Nagu tavaliselt, toimub sõjaväeparaad Herzli mäelt, Theodor Herzli haua juurest. Lipud sümboliseerivad kahteteist Iisraeli suguharu, et kinnitada Jumala igavest lepingut juudi rahvaga ja piibelliku kodumaaga. Noored koos vanadega tantsivad tänavatel, moodustades sinise ja valge Iisraeli lipu kujulise inimeste rea. Valu ja kannatuste keskel on siiski põhjust lootusele. Jumal on ustav oma
Sõnale. Am Iisrael Hai! (Iisraeli rahvas elab!).

Kuivanud luudest ja holokausti tuhast on saanud iseseisev juudi riik. See on nähtav kõigile – Jumal ei ole oma rahvast maha jätnud.

admin Juudi pühad

Comments are closed.