Home > Poliitika > Tööpartei lõheneb

Tööpartei lõheneb

november 1st, 2001

Israel Today

Sharoni valitsuse moodustamise järel tekkis varem Ehud Baraki poolt juhitud Tööparteis suur segadus. Osa partei juhtivaid liikmeid arvas, et Sharoni helded pakkumised tuleks vastu võtta, mahendades nii tema poliitikat ja säilitades surnud punkti jõudnud rahuprotsessi. Partei teine tiib Oslo lepingu arhitekt Jossi Beilini ja endise välisministri Shlomo Ben Ami juhtimisel võtsid ettepanekute suhtes jäigalt eitava hoiaku. Ben Ami ütles, et tal läks süda pahaks nähes, kuidas parteikaaslased lömitasid, et Sharoniga ühineda. Beilin ütles, et Sharon kasutab Peresi-taolisi mõõdukaid viigilehena oma kõva käe poliitika varjamiseks. Siin tõuseb taas esile üks juutide põliseid komistuskive, mis Oslo allkirjastamiste järel 1993. a. oli tahaplaanile jäänud. Veendunud, et neil on õigus ja et just nemad teavad, mis on rahvale parim, julgetakse ignoreerida rahvuslikku konsensust, järgida oma ideoloogiat ja jätta rõhuva enamuse tahe arvestamata.

Oma seisukohti revideerima ei pane isegi valimistel lüüasaamine. "On aeg kuulata, mida rahvas tahab," ütles Peres (77), kui Tööpartei Keskkomitee valmistus valitsusega ühinemise pärast hääletama.
Kui kaks kolmandikku Tööparteist hääletas valitsusega ühinemise poolt, oli lõhenemine otsustatud. Tundub, et taas kollitab Tööpartei hukatuslik Oslo-poliitika, mille mõjul Iisrael relvastas oma suurima vaenlase ja nõustus Jeruusalemma jagamise ning oma pühimate paikade moslemitele üle andmisega. Eitan Haber, Tööpartei pikaajaline toetaja, kes oli seotud peaminister Itzhak Rabini atentaadiga, ütles, et partei on oma surivoodil ja teeb viimaseid hingetõmbeid. "Oma ideoloogilise väärtuse kaotanud Tööpartei ei ütle ega tee juba mitu aastat sotsiaalsel areenil peaaegu midagi. Ta on muutunud herilasepesaks, grupeeringuks, mille liikmete suurim saavutus on nugade teritamine ja ähvardamine," kirjutas Haber päevalehes Jediot Ahronot.

admin Poliitika

Comments are closed.