Home > Ajalugu > Surnumere "Kirjade koopa" aarded

Surnumere "Kirjade koopa" aarded

november 1st, 2001

Israel Today , mai 2001

Tõlkija: Taimi Krull

See oli peaaegu 50 aastat tagasi, 1953. aastal, kui Jochanan Aharoni uuris esimest korda Surnumere koobaste labürinti, millest üks sai tuntuks "kirjade koopana". Pärast vaevalist ronimist sai ta autasuks kaks väikest ava koopasse, mis koosnes mitmest ruumist. Ta avastas, et beduiinid olid juba enne teda seal käinud, võib-olla muinasaegseid aardeid otsimas
Aharoni tööst selgus, et esimest korda elasid inimesed nendes koobastes 5000 aastat tagasi, siis juutide ülestõusu ajal 70. aastal ja hiljem Bar Kochba ülestõusu ajal (aastatel 132-135). Nahal Heveri lõunanõlval asuvate koobaste hilisema uurimise käigus leiti paari tosina Bar Kochba järgija skeletti, mis lebasid ühes pikas kitsas ruumis, mida ta nimetas õuduste koopaks.

Platool, mis asub koopa ja Aharoni kalju kohal, leiti kaks roomlaste laagrikohta, tundus, et neid kasutati Bar Kochba ülestõusu ajal. 1959. aastal, kui kuulus Iisraeli arheoloog Igal Jadin juhatas "kirjade koopas" väljakaevamisi, leidis üks meeskond korvi inimeste pealuudega. Sealsamas lähedal
mattide all oli 17 riidesse mässitud laipa. Mõned päevad hiljem leidsid nad Bar Kochba ülestõusuaegse mündi, mis lubas kindlalt määrata aja, millal need inimesed selles koopas elasid.

Edasine otsing oli edutu, kuni metallidetektori abil avastati midagi, mis oli maetud umbes 5 jala sügavusele. Peale kaevamist tuli päevavalgele 19 pronksist paganlikku artefakti. Seda suurepärast leidu varjutas müüri sisse peidetud papüüruserullide avastamine. Papüüruserullid olid Bar Kochba kirjad tema Ein Gedi komandöridele.

Peaaegu pool sajandit peale seda, kui koopaid esmakordselt uuriti, tulid arheoloogid uuesti Juudea kõrbesse, Nahal Hever Wadi, mis asub 3 miili Ein Gedist lõunas. Nad otsisid mingit tõendit, mille järgi dateerida pronksist artefakte, mille Igal Jadin 1959. aastal leidis. Nende ekspeditsioonile andis
tõuke 1996. aastal Bet Saida väljakaevamistel leitud pronksist viirukilabidas, mis on samasugune nagu kasutati hellenistlikul ja Rooma perioodil. See oli päris sarnane sellele, mille leidis Jadin Surnumere juurest.

Kui nad koostasid aruannet artefaktide ajaloolise ja religioosse tähtsuse kohta, avastasid Bet Saida ekspeditsiooni juhid doktorid Richard Freund ja Remi Arav juhuslikult segadust tekitava asja. Dr. Freundi leitud kühvlid pärinesid kahtlemata 1. sajandist. Kuid nad leidsid, et Igal Jadin oli leidnud Surnumere äärest "Kirjade koopast" Bet Saida kühvli duplikaadi, mis on teisest sajandist.

Jadini kühvel (üks 19 pronks-artefaktist), oli üks kolmest kühvlist, mis leiti palmiokstest korvist. Neid kasutati peamiselt Rooma keisri teenistustel, mis seati sisse 1. sajandil keiser Augustinuse poolt. Roomlased nimetasid Bet Saida Augustinuse naise auks Juliaseks. Uurijad teoretiseerisid, et juudi ülestõusust osavõtjad võtsid roomlastelt labidad ja peitsid need Bar Kochba ülestõusu ajal
ära. Uskudes, et kühvel kuulus Bet Saida templisse, otsustasid nad tagasi kõrbesse minna uusi tõendeid otsima

admin Ajalugu

Comments are closed.