Home > Ajalugu > Jätkuvad avastused Surnumere kirjarullidelt

Jätkuvad avastused Surnumere kirjarullidelt

november 1st, 2001

Israel Today, aprill/2001

Tõlkija: Katrin Abram

See juhtus enam kui 50 aastat tagasi, 1947. aasta kevadel, kui üks beduiinipoiss leidis mingist koopast juhuslikult mõned savinõud. Tal ei olnud õrna aimugi, mida võiksid endast kujutada iidsete kirjamärkidega kaetud naharullid nende sees. Kuid aasta hiljem, samal aastal, kui sündis uus Iisraeli riik, tundis üks ameerika õpetlane dr. John C. Trever nad ära – need olid vanimad teadaolevad koopiad Jesaja raamatust.
Jumala ajastus on alati täpne, isegi kui meie Tema sekkumist sündmuste käiku ära ei tunne. Kuid mis puutub Iisraelisse ja juudi rahvasse, võid olla kindel, et Jumala plaanid saavad teoks. Ei ole mingit kahtlust, et Issand tahtis inimesi tõmmata ligemale oma sõnale, mida Ta oli ilmutanud Jesaja kaudu. Kokku oli Qumrani koobastesse jäänud 900 rulli, mis olid seal olnud hoolikalt kokkurullituna nii palju aastaid.

Mõned aastad tagasi uuriti nende kirjarullide praktilisi eesmärke, nagu usulised traditsioonid ja hellenistlik mõju, teaduslikul konverentsil Trinity Western University´s Kanadas. Konverentsi tulemusena valmis kaheksa erinevat kirjutist, mis on välja antud ka ühiste kaante vahel pealkirja all "Religioon Surnumere kirjarullidel". Üks teadlane näiteks järeldas oma uurimuse tulemusena, et
esseenid, kes olid munkade sekt Qumranis, uskusid Messia tulevat kuningana, ilmuvat lahingus vabaduse eest ja jäävat meid teenima preestrina, et vaimselt maailma muuta.

Ühes punktis on kõik teadlased ühel nõul: iidsete kirjarullide tarkusevaramu ei ole olnud täielikult läbi uuritud või aru saadud. Akadeemilised väitlused Surnumere leidude üle jätkuvad veel palju aastaid, ajenditeks aina uued avastused.

admin Ajalugu

Comments are closed.