Home > Geograafia / loodus > Jordani allikad

Jordani allikad

november 1st, 2001

Iisrael on mures kolme allika kaitsetuse pärast, millest saab alguse Jordan. Need saavad oma vee põhiliselt vihmast ja lumest, mis sajab Hermoni mäele, lisaks sellele mitmetest väiksematest allikatest.

Snir´i allikas asub Hermoni mäe läänenõlval, (Liibanoni küla Hazbija lähistel), ning on tuntud oma araabiakeelse nimetuse Nahar Hazbani järgi. Hermoni allika lätted on Paneas Cave Banias´e küla lähedal ja selle araabiakeelne nimi on Nahr al-Banias. Dan´i alliaks (ar. k. Nahr al-Liddhan) saab alguse Tel Dan´ist.

Hazbani on nendest kolmest kõige pikem ja kohtub Jordaniga Hula orus Sde Nechemias. Iisraeli paneb muretsema see, et Liibanoni külade elanikud, kes pumpavad vett Hazbanist, võivad tulevikus vähendada niigi ohtlikult madalat veetaset Galilea järves. Lisaks sellele võib diiselmootoritega pumpamine kergesti vett saastada, põhjustades Golani kõrgendikel laiaulatusliku ökoloogilise kahjustuse. Kui jõgi ära kuivab, kuivavad ka ta kallastel olevad puud ja põõsad ja kaob looduse ilu.

admin Geograafia / loodus

Comments are closed.