Home > Geograafia / loodus > Tel Beer-Seba Rahvuspark

Tel Beer-Seba Rahvuspark

detsember 1st, 2001

Israel Today 7/2001

Tõlkija: Katrin Mänd

Tel Beer-Seba asub avara oru keskel 110 jala kõrgusel merepinnast. Beer-Seba ja Hebroni jõed puutuvad kokku põhjaosas. Tel Beer-Seba org on Piibli Negev Jehuda (Juudea kõrb), mis koos Aradi oruga moodustab tohutu suure tasandiku, jagades Juudea kõrgustikeks ja kõrbeks põhjast lõunasse Siinaini. Teli kõrgeimast punktist avaneb ümbrusele imeilus vaade.

Väljakaevamised

Aastatel 1969-1976 juhatas Jochanan Aharoni Tel Avivi Ülikooli Arheoloogia Instituudist Tel Beer-Seba kõige esimesi väljakaevamisi. Arheoloog Zeev Herzog oli viimaste väljakaevamiste juht. Kui kultuurikihid olid eemaldatud ja läbi töötatud, keskendusid arheoloogid kahele kõige hilisemale kihile. Ühe kohta on dokumentaalsed tõestused, et linn pärineb Iisraeli perioodist ja teine 8. sajandist eKr.

Suure hoolega kaitstakse väljakaevatud linnamüüri ja ehitisi. Must joon seintel eraldab alumist originaalset seina 1990. aastal ulatuslike restaureerimistööde käigus tehtust.

Tel Beer-Seba ajalugu

Savinõude killud, mis pärinevad 4000. aastast eKr, näitavad selle koha vanuse. Need on sarnased leidudega teistest iidsetest asulatest piki neid jõgesid. Ja nagu teised antiikasulad, räägib ka see korduvatest vallutustest, hävitusest ja taastamistest. Esimene Beer-Seba linn (viies kiht) on ehitatud kuningas Taaveti või Saalomoni ajal. On selgesti näha, et see on ehitatud detailplaneeringu järgi, seal on massiivsed müürid ja kahekordne värav.

Pärast üsna pikka vaheaega asustati org uuesti 8. sajandil eKr (teine ja kolmas kiht). Ajaloolased arvavad, et Hesekieli ajal ehitasid linna 300 elanikku uuesti üles ja kindlustasid umbes 70 hoonet. Värava juures on väga sügav kaev, mida arvatakse olevat Aabrami kaev, mille juures Aabram tegi lepingu Abimelekiga (1. Mo 21:22-32).

Aastal 701 eKr hävitas Assuri kuningas Sanherib linna Juuda-vastases sõjas. Hiljem, Pärsia perioodil (4.-5. sajand eKr) taastati Tel Beer-Seba koos paljude toidutagavarakoobaste ja hobusetallidega.

Hellenismiajal ehitati mäele pühapaik, see altar on seal praegugi näha. Heroodes Suure valitsemisajal (1. sajandil pKr) ehitati kindlus ja basseinid kahe lubjatud äärejoonega, mis on ikka veel hästi säilinud.

Viimane ehitis, mis Telile püstitati, oli kindlus Rooma perioodil (2.-3. sajand pKr), mis tehti korda araablaste vallutuste ajal (7.-8. sajand). Roomlased ja bütsantslased nihutasid linna piire kaugemale läände, kus Beer-Seba praegu asub. Hiljem oli see maha jäetud, kuni türklased 1900. aastal linna üles ehitasid ja kasutasid seda tagalana Suessi kanali ründamisel I Maailmasõja ajal. 1917. aasta oktoobris vallutasid Suurbritannia ja nende liitlased Beer-Seba koos Türgi suurtükiväega. Üks uus ja märkimisväärne avastus on tohutu maa-alune veesüsteem, kus veel väljakaevamised käivad.

admin Geograafia / loodus

Comments are closed.