Home > Kultuur > Judaismi Leksikon

Judaismi Leksikon

detsember 1st, 2001

MICHAEL

Heebrea keeles tähendab "michael": kes on nagu Jumal ("mi cha el"). Juuda ütleb, et Miikael on peaingel, kes võitles kuradiga Moosese keha pärast. Taanieli raamatust loeme suurvürstist või peavürstist, kes võitleb Iisraeli eest (Taanieli 10:13,21; 12:1). Ta on ingel, kes on kõige lähedasemates suhetes Jumalaga ja sellepärast näitab Jumal talle sündmusi, mis maa peal toimuvad.

Peaingel Miikael on ka see, kes viskab viimastel päevadel Saatana taevast välja (Ilmutuse 12). Miikael mõistab kohut ja viib jumalikud kohtuotsused täide. Teda mainitakse nii Piiblis kui apokrüüfides, eriti Eenoki raamatus. Sellest ajast, kui Miikael võitleb Iisraeli eest, on tema nimel eriline tähendus Iisraeli sõdades ja see on seotud vabaduse saavutamise imedega.

MEZUZA

Mezuza tähendab uksepiita ja kujutab endast väikest ristkülikukujulist karpi, mille sees on pisike käsitsi kirjutatud pärgamendirull, ja sellele kirjutatud 5. Mo 6:4-9 ja 11:13-21. Seal on öeldud, et kirjutage need sõnad oma maja piitjalgadele ja väravatele.

Mezuza sümboliseerib selle maja elanike kaitset ja päästet. See mõte pärineb 2. Mo 12. peatükist, kus surmaingel läheb mööda heebrea kodudest, sest nende uksepiidad on võitud verega.

Pagenduses on mezuza juudi kodu tunnus. See on pandud nii, et sisenedes jääb ta parempoolse uksepiida külge, sissepoole kaldu, silmade kõrgusele. "Mezuzot" (mitmus) ei ole mitte ainult välisukse küljes, vaid peale tualettruumi ka kõigi sisemiste uste küljes. Mõned inimesed panevad mezuza isegi värava külge. Kodust lahkudes tuletab mezuza meile meelde, et peame võõraste inimeste keskel käituma Jumalale meelepäraselt. Koju tulles aitab mezuza meelde tuletada, et meie kodud ja pereliikmed väärivad samasugust kohtlemist.

Sageli puudutavad inimesed mezuzat, ja siis nad suudlevad oma sõrmeotsi. See tähendab, et Jumala sõna on meie huultel, kinnitades uuesti seda, mis on kirjutatud pärgamendirullile (heebrea keeles on see "kalf"):

“Shema Jisrael, Adonai Elohenu, Adonai Echad”: Kuule, Iisrael! Jehoova, meie Jumal Jehoova, on ainus! Armasta Jehoovat, oma Jumalat , kõigest oma südamest ja kõigest oma hingest ja kõigest oma väest! Ja needsinased sõnad, mille ma sulle annan, jäägu su südamesse. Kirjuta need oma koja piitjalgadele ("mezuzot") ja väravatele.

Rabid soovitavad, et kui maja on kuidagi viga saanud, siis "mezuzot" tuleb üle kontrollida, et kindel olla selles, et pärgamendirullid on rikkumata. Heebrea täht "shin "või täisnimega "Shaddai "(Kõigeväeline) on sageli kirjutatud mezuza peale.

See Jumala nimi on akronüüm (sõna, mis moodustub teiste sõnade algustähtedest) Shomer Delaot Israel, mis tähendab: [Ta] kaitseb Iisraeli uksi.

admin Kultuur

Comments are closed.