Home > Poliitika > On see tõsi?

On see tõsi?

detsember 1st, 2001

Israel Today 8/2001

Tõlkija: Katrin Mänd

Kas Ariel Sharoni tuleks pidada sõjakurjategijaks selle eest, mida ta tegi Sabra ja Shatila tapatalgutes Liibanoni sõja ajal 1982. aastal?

On irooniline, et Sharoni, kes jätkab rahumeelsete lahenduste otsimist Jasser Arafatiga, hoolimata jätkuvatest terroriaktidest, süüdistatakse milleski, mis juhtus peaaegu 20 aastat tagasi. Tel Avivi pommiplahvatuse järel kiitis Briti peaminister Tony Blair (kes tavaliselt ei ole Sharoni sõber) Sharoni, öeldes, et ta nagu oleks kätte maksnud 21 terroristide poolt tapetud briti noormehe eest.

Peale selle võiksime küsida, miks Sharoni üksinda süüdistatakse selles kuriteos. ÜRO aruanded teatavad, et Palestiina eriüksused tapsid aastatel 1975-1982 15000 Liibanoni kristlast, kuigi inimesed ise väidavad selle numbri olevat ligi 30000.

Olles sõja fotokorrespondent Liibanonis, pildistasin kohutavaid vaatepilte palestiinlaste poolt loomalikult tapetud ohvritest Damouris, Aishias, Ainturas, Beit-Mellatis, Deir-Achachis ja Dekuanes. Nägin tüdrukuid, keda oli vägistatud, hirmunult mööda tänavaid jooksmas. Pildistasin lõhutud kirikuid, mis olid täis tapetud laste ja vanemate inimeste surnukehasid. 1982. aastal maksis Liibanoni Kristlik Ühisrinne palestiinlastele kätte nende hirmsate kuritööde eest, tappes sadu inimesi Sebra ja Shatila pagulaslaagrites.

Iisraeli poolt korraldatud tapatalgute uurimise tulemusel leiti, et Sharon on kaudselt süüdi. Seal öeldakse, et ta oleks pidanud ette nägema, et selline asi võib juhtuda. Kui Sharon lasi ühisrinde laagrisse, arvas ta, et nende eesmärk on hävitada PVO terroristide viimased pesad, mitte tappa tsiviilelanikke.

Miks on siis Sharon nüüd süüpingis? Ja miks teda üksinda süüdistatakse? Kus on 15000 kristlase tapjad? Kus on need ühisrinde liikmed, kes tegelikult Sebra ja Shatila tapatalgud korraldasid?

Silmakirjalik Sharoni-vastane kampaania lõhnab Lähis-Ida poliitikute laimu ja antisemitismi järele. Sellel ei ole midagi ühist kohtumõistmisega.

admin Poliitika

Comments are closed.