Home > Tunnistused > MAIMONIDES (RAMBAM)

MAIMONIDES (RAMBAM)

mai 1st, 2002

Rabi Moses ben Maimon (Rambam), kes oli nimekas filosoof, Toora kodifitseeija ja arst, ning keda tuntakse rohkem Maimonidesi nime all, sündis 1135. a. Hispaanias, Cordobas ja suri 1204. a. Kairo lähedal Fostatis. Tänapäeval on ta haud Tibeerias.
1160. a. põgenes Maimonides koos oma perekonnaga islami usku ümberpööramise eest Hispaaniast ja läks Marokosse, Fezi. Seal julgustas ta juute, keda oli ümber pööratud, tagasi pöörduma judaismi. Hiljem liikus tema ja tema pere Egiptusesse, kus ta 1168. a. lõpetas araabiakeelsed kommentaarid Mishna kohta (suuline Toora seletus) ja tõi esile kolmteist usu printsiipi (Ikkarim), juutide usutunnistuse. Tema koostatud dogma lisati liturgiasse.

1180. a. lõpetas Maimonides oma kõige olulisema töö — Mishna Tora, milles ta vastavalt Mishnale kodifitseeris süstemaatiliselt Halacha (Juudi Seadus). Maimonidest hinnati kui üht oma aja autoritaarsemat rabi. Teda teatakse ka meditsiinialaste kirjutiste kaudu nii diabeedi, hügieeni ja psüühiliste haiguste kohta. Oma elu lõpu pühendas Maimonides selleks, et olla sultan Al-Adili isiklik psühholoog.

admin Tunnistused

Comments are closed.