Home > Lühisõnumid > LÜHIUUDISEID

LÜHIUUDISEID

mai 1st, 2002

Rohkem druuse kui juute

Värske statistika näitab, et druusi ja tsherkessi meestest valib 83% Iisraeli Kaitsejõududes (IDF) teenimise, sama näitaja juutide hulgas on 75%. Druusid on araablased, kes pöördusid islamiusust ära 11. sajandil; tsherkessid on vene juurtega moslemid, kes elavad kahes külas Põhja-Iisraelis.

Druusidel ja tsherkessidel on sõjaväes tähtis roll; paljud teenivad eliitüksustes ja 20% neist on ohvitserid. Praegu treenib üks druusi sõdur, valmistudes saama piloodiks.

Esimene naisterrorist

Esimest korda korraldas suitsiidirünnaku palestiina naine. Wafa Idress lasi end õhke Jeruusalemma peatänaval, tappes enda, ühe vanema juudi mehe, ja haavates kümneid inimesi. Ta sai koheselt palestiinlaste seas sümboliks, kuigi islami seadus keelab naistel enesetapu ükskõik mis põhjusel. “Ta on kangelane,” ütleb ta ema. “Mu tütar on märter.”

Juhtum tekitas Iisraeli jaoks uue julgeolekuprobleemi. “Eeldati, et naised, lapsed ja vanad mehed ei ole pommiõhkijad,” ütles endine luureametnik Ehud Jatom. “Nüüd tuleb kahtlustada iga palestiinlast.”

admin Lühisõnumid

Comments are closed.