Home > Intervjuud > IISRAELI SUURSAADIK BALTIMAADES

IISRAELI SUURSAADIK BALTIMAADES

august 1st, 2002

Avraham Benjamin külastas Tallinna

Peeter Võsu

Hr. Avraham Benjamin, Iisraeli Suursaadik Baltimaades, külastas 10. märtsil Tallinna. Suursaadik viibis Iisraeli Sõprade korraldatud juudi kultuuri ja aktuaalseid arenguid tutvustaval üritusel Balti Misjonikeskuses. Ta puudutas oma ettekandes nii juudiriigi ajalugu kui viimaseid sündmusi. Alljärgnevas lühiintervjuus on tunda, et eriti rasketel aegadel, nagu praegu, otsib Iisraeli riik toetust ja sõpru.
Suursaadik Avraham Benjamin, kuidas te hindate Iisraeli ja Eesti suhteid?

Meil on üsna head suhted Eestiga, kuigi suhtlemine ise on võrdlemisi keerukas. Üritan käia Eestis kord või kaks nädalas. Mul on saatkonnas kolleeg, kes külastab Eestit umbes sama tihedusega. Ka meie kolleeg, kes tegeleb immigratsiooni ja juudi rahvusprobleemidega, sõidab siia kord kuni kaks nädalas. Niisiis käime mitme peale kokku Eestis üsna sageli, kuid ilmselt ei ole see piisav.

Mida Te oma ametiajal suursaadikuna püüate saavutada Eestis?

Kuna Baltimaad mõnes mõttes olid viimased viiskümmend aastat ajaloole kadunud, näen ma oma ülesandena neid Iisraelile taastutvustada ning ka vastupidi, et siinsed inimesed õpiksid tundma Iisraeli – mitte ainult Lähis-Ida kriisi kaudu, vaid Iisraeli kui riiki.

Millised on teie suhted Eesti kirikute ja kristlike organisatsioonidega?

Arvan, et meie suhteid peaks olema rohkem ja need peaks olema paremad. Olen ise kohtunud mõne kirikujuhiga. Pean seda väga oluliseks. Enne kui tulin Eestisse ja Baltikumi, oli minu viimane kohustus Iisraeli Välisministeeriumis vastutada suhtlemise eest kirikutega. See on positsioon, mis võib-olla on Välisministeeriumi tasemel olemas ainult Iisraeli riigis, kuna me mõistame kirikutega suhtlemise tähtsust. On ju pea kõik kirikud, ühel või teisel viisil esindatud Iisraelis.

admin Intervjuud

Comments are closed.