Home > Intervjuud > Eesti meedia on Iisraeli-vaenulik

Eesti meedia on Iisraeli-vaenulik

november 1st, 2002

Eesti turistide kohtumiselt Samuel Lazõkiniga Jeruusalemmas septembris 2002

Peeter Võsu

Praegu on siin Iisraelis juutide jaoks raske aeg. See pole lihtsalt mingi konflikt, vaid käib sõda.
Sõda oleks võinud mitte olla, kui palestiinlased oleksid vastu võtnud pakkumise oma riigi loomiseks. Praktiliselt kõik nende nõudmised oli ju omaaegne Ehud Baraki valitsus nõus täitma. Aga nad valisid sõja tee. Nii sattusimegi sõtta, kuigi me ei tahtnud seda.
Barak oli nõus andma palestiinlastele kõik nõutud territooriumid, samuti oli ta nõus nende valitsuse ja riigi väljakuulutamisega. Aga nende liidri Arafati meelest oli sõda kasulikum.
Meile on see raske nagu sõda ikka: iga päev on ohvreid, iga päev on tapetuid. Omaette küsimus on, kuidas kõike siintoimuvat valgustatakse. Loen küllalt regulaarselt internetis Postimeest ja Eesti Päevalehte. Eriti viimane on väga Iisraeli-vaenuliku kallakuga. Seal võivad kirjutada inimesed, kes ise sündmusi ei tunne, kes jutustavad ümber teiste infoagentuuride uudiseid, mis on tulnud CNNilt, BBCilt või Reuterilt, mis on meile tuntud kui väga subjektiivsed ja Iisraeli-vaenulikud infoallikad. On väga kurb, et Eesti massiteabevahenditest ei tea kedagi, kes oleks huvitatud otsereportaažidest Iisraelist. Niisiis ühelt poolt levitatakse Iisraeli-vaenulikku informatsiooni, teiselt poolt ei taheta anda objektiivset pilti Iisraelis toimuvast. Kahju, et asju valest küljest nähakse.
Te ei leia Iisraelist ühtegi juuti, kes ei tahaks rahu palestiinlastega. Samuti oleme ka täna valmis andma ära kõike seda, mida oli valmis andma Barak.
Omaette valgustamist nõuaks Palestiina poliitika. Nendele perekondadele, kust tulevad terroristid, makstakse hüvitist, koolides ja lasteaedades kutsutakse üles palestiina lapsi tapma juute. See on nende ametlik propaganda.
Mul on kummaline rääkida nendest elementaarsetest asjadest, mis on kõigile selged siin Iisraelis, aga ei pruugi olla vastuvõetavad Eestis. Eestlane elab infomeres, mis on väga kaugel tõest ja väga Iisraeli-vaenulik. Lugedes inimeste kommentaare näiteks Eesti Päevalehele, näen, et meid võrreldakse natsidega jne. Selline on eesti meedia. Ja nii on olnud viimased 2000 aastat kristlikus maailmas. Loodan, et asjad siiski muutuvad ja et on palju kristlasi, kes tahavad seda pilti muuta. Kuivõrd see õnnestub, on eestimaalaste, eestlaste ja kristlaste eneste teha.

admin Intervjuud

Comments are closed.