Home > Geograafia / loodus > Palve vihma pärast

Palve vihma pärast

detsember 1st, 2002

Israel Today

Ludwig Schneider

Alates Sukkoti (lehtmajadepüha) lõppu märkivast tähtpäevast nimega Shemini Atzeret, mis kulgeb samaaegselt Simhat Tora’ga, lisavad õigeusklikud juudid oma igapäevaste palvete hulka palve vihma pärast.
Veevarud kokku kuivanud
Sellel põuasel maal sõltume täielikult sellest, kas Jumal avab taevad ja täidab vihmaga veehoidlad. Vihmane aastaaeg on lühike – algab tavaliselt novembris ja võib lõppeda juba aprillis. Kuid maikuust oktoobrini ei pea kunagi muretsema, et vihm kellegi plaane segaks.
Pärast seitset aastat alla keskmise sademeid ja aastakümneid ületarbimist on Galilea meri, Iisraeli suurima veemahuti veevarud kokku kuivanud. Seetõttu palvetavad iisraellased vihma pärast praegu tõsisemalt kui kunagi varem.
Sel aastal on meil olnud vihma, kuid me vajame veel vett, et täita puudujääki. Seetõttu me palvetame kogu aeg.
“Varsti hakkab sadama.”
Üks probleeme, mille all kannatatakse paljudes majades, on retivut – niiskus. Vihm leotab läbi kivid ja tsemendi ning tekitab ebameeldiva niiskuse seintes. See on tüütu ja ebamugav, kuid siiski oleme vihma eest tänulikud. “Jumal, aita mul mitte kurta, kui mul on külm ja märg!”
Rahvas võib vihma paluda, aga kuna sajupäevi on harva, ei valmistuta nendeks. Näiteks vihmavarje ei näe Iisraelis tihti. Nii et paduvihma ajal paistavad inimesed üsna naljakad välja, sibades tänavatel ja kattes pead kõigega, alates kilekottidest kuni rahakottide ja paljaste käteni.
Ultraortodokssed juudid kaitsevad oma hinnalisi karusnahast ja sametist peakatteid, kandes spetsiaalseid kilest vihmakeepe. Need suured kilega kaetud kübarad tunduvad üsna tobedad, aga kujutage ette inimest, kes kannab neid siis, kui vihma ei saja.
Küsisin ühelt mehelt, miks ta kannab vihmakeepi päiksepaistelisel päeval ning ta vastas: “Ma olen palvetanud vihma pärast ja usun, et varsti hakkab sadama.”

Vihma tuli, aga mitte piisavalt

Iisraeli Meteoroloogia Teenistus ennustas talveks keskmiselt sademeid. Detsembris see nii oligi, aga novembris ja jaanuari esimeses pooles oli väga kuiv.
Vihmapuudus on väga suur. Iisraeli suurimas veereservuaaris, Galilea järves on veetase sel talvel 45 sm. See on mitu meetrit allpool maksimumtaset.
Sadude periood kestab aprillini, kuid kõige enam sajab tavaliselt detsembris, jaanuaris ja veebruaris.
Me palume Issandalt vihma ja täname iga palvetaja eest, kes meiega ühineb!

Lõpuks ometi vihm ja lumi

Nendele, kes palvetavad vihma pärast Iisraelis, on rõõmsaid uudiseid. Iisraeli suurim veehoidla, Galilea meri, tõusis 24 tunni jooksul 20 sentimeetrit, mis on suurimaid päevaseid kasve 10 aasta jooksul! See oli Põhja-Iisraelis sadanud tugeva vihma tagajärg. Iga sentimeeter tähendab rohkem kui miljonit kuupmeetrit vett, mis täidab Tel Avivi nädalase veevajaduse.
Pärast aastatepikkust vaheaega on Golani kõrgendike jõekesed koos oma harudega ja Jordani jõgi tulvil tunglevat vett – võrratu vaatepilt kuival ja janusel maal.
Alates aasta algusest on Galilea mere veetase tõusnud peaaegu 2 meetrit. Kurvem fakt on see, et järv on ikkagi 3,5 m allpool oma maksimumtaset ning aega pole enam kaua jäänud – vihmaperiood lõpeb aprillis. Niisiis, palun palvetage, et Jumal saadaks hilist vihma.
Tormid põhjas tõid kaasa ka suure lume Hermoni mäel (Golani kõrgendikel), võimaldades tööd alustada Lähis-Ida ainukesel suusakuurortil. Lumega mitteharjunud iisraellaste jaoks oli valge vaip suur vaatamisväärsus ja kümned tuhanded inimesed kogunesid talverõõme nautima.
Kui lumi Hermonil kevadel sulab, toob see kallihinnalist vett Galilea merre juurde. Tänu Jumalale!

admin Geograafia / loodus

Comments are closed.