Home > Poliitika > Iisrael ootab immigrante Ameerikast

Iisrael ootab immigrante Ameerikast

august 1st, 2003

Jerusalem Post 29/07/03

Kui Benjamin Katzman ja Tamar Oser üle-eelmisel talvel Jeruusalemmale pühendatud rallil kohtusid, väljendasid mõlemad oma armastust Iisraeli vastu ja unistust kunagi sinna kolida.
Koos Tõotatud Maale
Juuli keskel olid nädal tagasi abiellunud Oser ja Katzman nende 318 Põhja-Ameerika immigrandi hulgas, kes El-Al’i lennukiga Iisraeli saabusid. Lennu oli kinni maksnud erafond Nefesh B’Nefesh, mis pakub ühekordseid kuni 25 000 $ stipendiume vähemalt 3 aastaks Iisraeli jäävatele immigrantidele, nende hulgas usklikele ja ilmalikele juutidele, vallalistele ja vanavanematele, vastabiellunutele ja 10 lapse vanematele.
“Kõik ütlesid meile, et seda tehes oleme rumalad, aga jõudes lennukile, nägime, et kõik teevad nii,” räägib 22-aastane radioloog Oser, kes loodab asuda elama Läänekaldale pärast seda, kui on paar kuud Jeruusalemmas heebrea keelt õppinud. Küsimusele ohutuse kohta vastab 28-aastane Katzman, kes töötas varem puuetega lastega, et ta tunneb Iisraelis ennast turvaliselt. “Ma nägin Maailma Kaubanduskeskuse kokkuvarisemist, ja see muutis mu ettekujutusi.”

Tuhat juuti Ameerikast
Vastavalt Juudi Agentuuri statistikale on sellel suvel saabumas 1000 immigranti USA-st ja Kanadast, mis on 30% rohkem kui eelmisel aastal. Teistest piirkondadest on vastavad andmed 30 % langenud.
“Minu juhitav valitsus on otsustanud, et kojuränne on meie esimene prioriteet ja kõige tähtsam asi,” ütles pidulikul vastuvõtutseremoonial peaminister Ariel Sharon. “Ma tean, et pole lihtne kolida ühelt maalt teisele, aga siin te olete – tulemas koju!”
Nefesh B’Nefesh toob nii juulis kui augustis veel 300 immigranti. Eraannetajate poolt kogutud 2,7 miljonit dollarit aitab katta uusasunike saabumis- ja sisseelamiskulud. See organisatsioon aitab ka leevendada ümberasumisega seotud passikontrolli jt. bürokraatlikke probleeme. Iga pere viidi kokku ühe perekonnaga nende uuest elurajoonist, nii korraldati sõit uude koju, ning igale perele anti mobiiltelefon 100-minutise tasuta kõneajaga.

Neid ei sunni miski
“Peaminister kutsub miljonit ümberasujat (olimi) – kust nad kõik tulevad?” arutleb üks Nefesh B’Nefesh asutajaid Florida ärimees Tony Gelbart, kes on oluliselt finantseerinud fondi. “Mul pole midagi immigratsiooni vastu Argentiinast, Etioopiast, Venemaalt ja Prantsusmaalt, aga Ameerikast ja Kanadast tulijatel on see vaba valik. Neid ei sunni selleks miski, nad ise tahavad. Neil on ainult natuke abi vaja.” Gelbart ütles, et ühe immigrandi peale kulutab fond keskmiselt 2900 $. Ümberasumiskuude jooksul toovad immigrandid Iisraeli raharinglusse kümneid tuhandeid dollareid tarbimise, perekonnaliikmete külastuste ja teiste kulude läbi. “Kolme kuni nelja kuu jooksul teenib investeering tasa,” ütleb Gelbart.
500 immigrandist, kelle Nefesh B’Nefesh tõi Iisraeli eelmisel aastal, on vaid üks tagasi pöördunud ja 93 % nendest, kes soovisid töötada, on juba töö leidnud.

admin Poliitika

Comments are closed.