Home > Tunnistused > Meeldiv nädalavahetus Soomes

Meeldiv nädalavahetus Soomes

mai 1st, 2004

Pille Põder

29. augustil möödunud aastal läks viiene seltskond Eestist Soome poole teele, et veeta üks kosutav nädalavahetus teiste Iisraeli sõprade seas Lappenrannas. Ööbiti sealt pisut eemal Imatral, ühes väga külalislahkes peres.Eestlaste vastuvõtjateks olid Anniki ja Toimi Partanen. Anniki on kuulunud Iisraeli sõprade hulka juba aastaid ja ka vabatahtlikuna töötanud kibutsis Iisraelis.
Soome Iisraeli Sõprade Ühing korraldas Lappeenrannas oma iga-aastase kogudustevahelise kahepäevase konveretsi, millega tähistati 95 aasta möödumist ühingu loomisest. Aastapäeva konverents toimub igal aastal erinevas linnas.
Konverentsile oli kutsutud esinejaid nii Iisraelist kui ka kohalikest kirikutest. Iisraelist olid külas Michael Yaran ning Victor ja Julia Blum, kohalikest Risto Santala. Michael Yaron on ristiusku pöördunud juut. Peale 3-aastast armeeteenistust Iisraelis otsustas ta õppima minna Euroopasse. Itaalias kaitses ta psühhiaatriadoktori väitekirja depressioonist. Tagasi Iisrali läks ta juba kristlasena ja hakkas kuulutama oma rahvale sõnumit Messiast.
Pühapäevahommikuse jumalateenistuse viis läbi praost Risto Santala, kes on kirjutanud üle 20 raamatu. Teda on tõlgitud ka eesti keelde. Praost Santala on töötanud pikka aega Iisraelis ja mitmel pool mujal piibliõpetajana. Pühapäeval oli külas ka uus Iisraeli Suursaadik Soomes, Shemi Tzur abikaasaga, kelle auks korraldati väike kontsert, kus esines muusikarühm Jedidim ja juuditantse tantsis lasterühm Ilonliekit (rõõmuleegid).
Eriliselt on meelde jäänud teiste sõnumite seas perekond Blumi üleskutse ja tänu kõigile, kes on palvetanud ja ka edaspidi palvetavad Iisraelimaa ja juutide eest. Ilmselt ei suuda me täielikult mõistagi selle palve olulisust, kuid nende jaoks on see elu küsimuseks.
Kolme päeva jooksul oli võimalus külastada ka kohalikke kauneid looduslikke paiku, kuna Ida-Soome on eriliselt järvederohke ja kaunis. Meie rühma mehed said pärast pikka konverentsipäeva mootorpaadist kalapüügi kogemuse. Ning marjade ja seente korjamise võimalust ei jätnud ka keegi kasutamata.
Esmaspäeval tagasi tulles möönis kogu reisiseltskond, et kõik ootused reisi suhtes olid täitunud ja ületatud.

admin Tunnistused

Comments are closed.