Home > Tunnistused > Iisraeli päev Viljandis

Iisraeli päev Viljandis

detsember 1st, 2004

Valentina Alvre

Juba kolmandat korda korraldas Uue Elu kogudus Margit Saksa eestvedamisel Iisraeli päeva Viljandis. Alati lahkesti on oma koguduse ruume kasutada andnud Viljandi Baptistikogudus. 18. detsembril tuli üritusele ligi viiskümmend inimest. Nende seas oli ka juute – abielupaar Lev ja Liia Braschinski ning Ðeina Baran.
Iisraeli tutvustavaid päevi on sisustanud Jeruusalemma Kristliku Suursaatkonna Eesti osakond eesotsas esimees Peeter Võsuga. Seekord olid temaga kaasas Irina Stelmach ja Pille Võsu.
Ürituse alguses puhus Marek Aardevälja võimsa sofarihüüu, sissejuhatava palve pidas pastor Aamo Remmel. Seejärel kuulsime heebreakeelseid laule Anne Sulaoja esituses.
Irina Stelmach tutvustas kahte saadet oma sarjast “Kümme käsku”. Neist esimene oli salvestatud Vilniuses. Arhiivimaterjalide põhjal avanes võimalus tutvuda maailmakuulsate Leedu juutidega, saime teada, et enne sõda nimetati Vilniust Leedu Jeruusalemmaks. Teine saade oli salvestatud Tallinnas ja monteeritud Eesti Kristlikus Televisioonis. Oli huvitavaid tunnistusi noortelt juutidelt, saime kuulda mitme isiku arvamust juutidest.
Siis näitas Peeter Võsu fotosid 2004. aasta sügisel lehtmajade pühadeks Iisraeli sõitnud eestlastest ja mõnedest paikadest. Pikema ekskursiooni mööda Iisraeli saime kaasa teha videofilmi vaatamisel 2003. a. reisist. Lehtmajade pühadeks kohaletulnuid tervitas ja tänas kui sõpru Iisraeli peaminister Ariel Sharon. Nägime, et ka pidustuste ajal rakendati turvameetmeid.
Nagu eelmistel kordadel, nii ka seekord paluti kõiki tee- ja kohvilauast osa saama. Maitsvad road ja magusad küpsetised olid valmistatud baptistikoguduse virkade naiste poolt.
Eelinformatsioonina saime teada, et järgmine üritus holokausti teemal toimub samas paigas 29. jaanuaril 2005. Kõneleb ja materjalid esitab Piret Udikas.
Koduteel laulsin mõttes: “Sind ma õnnistan, Iisrael. Sind ma õnnistan, Iisrael. Ja Jumala plaan, Iisrael – see saab täidetud!”

admin Tunnistused

Comments are closed.