Home > Lühisõnumid > Juudi keskus Pariisis põles maha

Juudi keskus Pariisis põles maha

detsember 1st, 2004

Prantsuse antisemiitlik viha juudi kogukonna vastu lõi sõna otseses mõttes lõkkele Pariisi südames. Leegid lõid hoonest välja 22. augusti varahommikul. Keskus sai tõsiselt kahjustatud, mitmele poole oli kritseldatud juudivastaseid tekste. Õnneks keegi otseselt viga ei saanud.
"Olla täna juut Prantsusmaal on väga keeruline," ütles üks Pariisi elanik. "Sa ei või ennast identifitseerida juudina, sest see on ohtlik."
Oleks väga vajalik, et Prantsusmaal püütaks ametlikult võidelda juudivihkajalike nähtuste vastu. Prantsuse peaministri Jacques Shiraci ametkond, samuti Pariisi linnapea, kohalik politseiülem peaksid sellised rünnakud hukka mõistma.
Iisraeli välisminister Silvan Shalom ütles: "Me oleme väga sügavalt mures selle antisemiitliku rünnaku pärast Prantsusmaal. Me soovime tugevdada Prantsuse ühiskonda ja me imetleme seda kiirust, millega Chirac ja Prantsuse autoriteedid sündmusele reageerisid. Me loodame, et nad võtavad selle nähtusega midagi tõsist ette."
Varsti pärast seda juhtumit ilmusid antisemiitlikud tekstid ja haakristid Notre Dame kiriku lähedale, üks tekstidest nõudis surma juutidele. Mõned päevad varem oli vandaalitsetud ühel prantsuse surnuaial ja rüvetatud 60 juudi kalmu. Üks neist oli suur mälestussammas Teises maailmasõjas tapetud juudi sõduritele.
Veel üks rünnak juutide vastu pandi hiljuti toime Auschwitzis, kui Prantsuse turistid kõnetasid seal külas olnud gruppi Iisraeli juute. Ühele noorele Iisraeli naisele, kes kandis Iisraeli lippu, tungisid Prantsuse antisemiidid kallale, teda korduvalt sõimates ja solvates.

admin Lühisõnumid

Comments are closed.