Home > Ajalugu > Tuua elu surma asemel

Tuua elu surma asemel

mai 1st, 2005

Tõlkija: Piret Udikas

Kontorihoone Messberg 1 on imposantne kümnekorruseline kivihoone Hamburgi südames. Kunagi oli see administratiivne keskus, kust saadeti surma juudi rahvast, aga täna on siin koht, kus Ebenezeri Saksa Abifond aitab Jumala valitud rahvast leida endale uut elu.
Siit viidi surmagaasi koonduslaagritesse
Juudi arhitektid, vennad Gershonid kavandasid hoone ehitamist 1920ndate aastate algul. Maja nimetati Ballini majaks ühe tema omaniku järgi; juut Albert Ballin oli ühe firma direktor, laevakompanii juht, mis oli spetsialiseerinud juutide emigreerumisele USAsse, sest sellal põgenesid juudid pogrommide eest Venemaal. Ent natsid võtsid hoone endale ja kasutasid seda kui keskust, kust saadeti surmagaasi Zyklon B koonduslaagritesse, et tappa juute.
Hämmastaval kombel jäi see hoone pommitamistes püsima. 1997.a. kristlased, kes olid avastanud, milline kohutav minevik on sellel hoonel olnud, palusid andestust tehtu eest. Varsti ilmus sellele majale mälestustahvel. Ebenezeri rajaja Gustav Scheller tuli Saksamaale ja rääkis EEF juhtidega tulevikuplaanidest. Kõne all oli maja sünge minevik, et selle kaudu saadeti tuhadeid juute surma. Kuid nüüd on plaanis just selle maja kaudu hakata aitama Jumala valitud rahval pöörduda tagasi Iisraeli.
Kolm Hamburgi kristlast said Pühalt Vaimult nõu küsida kontorihoone omanikelt endale mõned ruumid. Omanikud Saksa Pangast olid nõus ja andsid vajalikud ruumid rendile ilma rahata.
Praegu kasutatakse neid ruume, et Ebenezeri töötajad saaksid viia juutidele tõde ja elu – see on täpselt Gustav Schelleri nägemuse täitumine.
Saksa kristlik teenistus koos Ebenezeriga ja teised organisatsioonid aitasid juudi rahval vabaneda holokausti varjust nende südames. Saksamaa kristlikud organisatsioonid toetasid seda tööd, eriti paludes andestust oma rahva pattude eest.
"…ja kui siis minu rahvas, kellele on pandud mu nimi, alandab ennast ja nad palvetavad ja otsivad minu palet ning pöörduvad oma kurjadelt teedelt, siis ma kuulen taevast ja annan andeks nende patu ning säästan nende maa! " (2Aj 7:14)
See Jumala tõotus Piiblist on juhtinud saksa kristlasi, et rahvas võiks parandada meelt mineviku ränkadest üleastumistest, kahetseda ja seista koos Iisraeliga.
Jahimeeste pojapojad viivad valgust juutidele
Kahetsus rahvaste pattude eest ajaloos on eriti asjakohane endises N Liidus. "Kui me kohtame juute Ukrainas, Valgevenes või Venemaal, igaüks neist on kannatanud holokausti ajal," rääkis Hinrich Kaasmann, kes koos oma naise Elkega on teeninud Ebenezeris 1993.a. alates. Hiljuti sai temast rahvusvahelise abiorganisatsiooni koordinaator. "Ma ei ole kohanud ühtegi juuti, kelle peres ei oleks olnud natsismiohvreid. Saksamaa Ebenezeri vabatahtlike jaoks on oluline isiklik kahetsus, lepitamine ja tervenemine suhetes juutidega."
Selline Saksamaa vabatahtlike suhtumine ja abi on avanud juutide südamed. Nad on jutustanud perekondade saatusest natside ajal ja okupatsiooni ajal N Liidus. See on võimas tunnistus kristlaste armastusest ja Jumalast, kes soovib, et Tema valitud rahvas pöörduks tagasi oma kodumaale Iisraeli.
Kahetsus oli eriti tähtis Hinrichile endale. Tema enda isa oli saksa ohvitser, kes käis Teise maailmasõja ajal läbi Ukraina ja Venemaa. "Samades piirkondades on mulle usaldatud abitöö. Saksa sõdurid olid jahimehed – mu isa pihtis ja kahetses enne, kui ta suri." Praegu on jahimeeste kolmas põlvkond surma asemel toomas valgust juudi rahvale.
Saksamaa valitsus on ametlikult tunnistanud Ebenezerit. Noori mehi lubatakse armeeteenistuse asemel töötada kristliku organisatiooniga Ukrainas. "See on alles tunnustus!" ütles Hinrich. "Kuuskümmend aastat tagasi jahtisid sakslased juute N Liidus, täna viivad nende pojapojad humanitaarabi neile, kes lähevad elama Iisraeli!"
"Laulge kiitust Jehoovale, kes elab Siionis; kuulutage rahvaste seas tema tegusid!" (Psalm 9:12)

admin Ajalugu

Comments are closed.