Home > Tunnistused > Venemaa ehitab sünagooge

Venemaa ehitab sünagooge

mai 1st, 2005

Kogu maailmas pead tõstva ja kasvava antisemitismi taustal ei arva Venemaa pearabi Berl Lazar

Piret Udikas

Kas Venemaal on tõesti ohutum?

Viimase kahe aasta jooksul on Venemaalt Iisraeli läinud üle 10 000 juudi, kuid umbes 50 000 juuti on Iisraelist Venemaale tagasi naasnud. See tendents paneb muretsema kristlikke organisatsioone, kes on aidanud juute ümber asuda nende põlisele kodumaale Iisraeli. Vihkavas maailmas on kerge kaotada pea. Kuid teame Piiblist, et maailm on saabumas ajajärku, kui juutidel on isegi pidevale terrorisõjale vaatamata kõige kindlam ja kaitstum elada Tõotatud Maal, Iisraelis.
Üks peapõhjusi, miks küllalt suur arv Venemaa juute on Iisraelist tagasi tulnud, on muidugi igapäevane reaalne võimalus saada tapetud sõites bussiga tööle või töölt koju, koolis, kohvikus. Kui inimesed ühelgi päeval kodust välja minnes ei või olla kindlad, et nad õhtul koju jõuavad, sama oht varitseb aga ka teisi lähedasi, siis on raske mitte kaotada pead.
Kuid teine põhjus, miks juudid naasevad Venemaale, näib olevat see, et Venemaal võivad nad vähemalt nende enda arvates end suhteliselt kindlalt tunda. Prantsusmaal, aga samuti mujal Euroopas on varjamatu antisemitism hoopis levinum. Siiski arvatakse, et Venemaal on just varjatud juudivaenu rohkem. Venemaal ilmub praegu 70 ajalehte, mis on otseselt suunatud juutide vastu. On tähele pandud, et Saksamaa ja Venemaa juudid eelistavad mitte palju oma rahvusest rääkida.

Omal maal, oma Jumala kaitse all

Moskva on endiselt suurima juudi kogukonnaga linn Euroopas. Siin arvatakse elavat vähemalt pool miljonit juuti. Suured on juudi kogukonnad ka Sankt-Peterburis, Habarovskis jt Venemaa linnades. Euroopas on suured juudi kogukonnad ka Pariisis, Brüsselis, Saksamaa linnades.
Kui paljudes maades on antisemitism seotud sellega, kui suur on seal moslemite kogukond, siis Venemaal torkab silma, et moslemi aladel pole erilist antisemitismi täheldatud.
Viimasel ajal ehitatakse Venemaal uusi sünagooge, juudi kogukonna keskusi. Näib, et juudid võivad seal end kindlalt tunda. Kuid me ei tohiks unustada, et Venemaa on olnud alati ettearvamatu maa.
Paljudel eakatel juutidel on aga meeles Stalini kavatsus ümber asustada Teises maailmasõjas ellu jäänud juudid Venemaa laagritesse. Ka paljud Eesti juudid olid juba töölt vallandatud, Venemaale sõit oli väga lähedal. Stalini surm pani piiri järjekordsele koletuslikule plaanile, mis oleks andnud Jumala valitud rahvale teise hävitava löögi.
Tundub, et oleme ajas, kus juutidel ei ole loota kellelegi teisele peale oma Jumala. Õnneks on kasvamas ka nende kristlaste arv kogu maailmas, kes toetavad Jumala valitud rahvast nende võitluses olemasolu eest ja seisavad nende kõrval, millised ajad ka neid ei oleks ootamas.
Praegu ei ole juutidel mitte kusagil maailmas nii kindel kui nende oma riigis, omal maal, nende enda Jumala kaitse all.

admin Tunnistused

Comments are closed.