Home > Teoloogia > 48 tunnustähte Iisraelis, mis räägivad Kristuse tagasitulemisest

48 tunnustähte Iisraelis, mis räägivad Kristuse tagasitulemisest

august 1st, 2005

Tõlkija: Piret Udikas

Teine tunnustäht – Herzl ja sionistlik liikumine
Juutide lugu läbi mineviku on olnud kurb. Nende tagakiusamise tüüpiline pilt pärineb ajast, mil nad pidid kannatama Ferdinandi ja Isabella valitsemise ajal (viimane oli see kuninganna, kes finantseeris Kolumbuse Ameerika avastamist 1492.a.) Pärast mauride purustamist Granadas andsid tema ja ta abikaasa korralduse 150 000 juudi deporteerimiseks. Paljud neist surid neis väga traagilistes tingimustes. Neid deporteeriti täpselt samal päeval kui Kolumbus siirdus oma merereisile.
Suur meresõitja on pannud juutide väljasaatmise kirja oma logiraamatusse: “Üks maa on oma väravad sellele rahvale sulgenud, teine maa, uus maa hakkab kandma hoolt juutide tulevaste põlvkondade eest.”
Juutide tagakiusamine ja kannatused Euroopas on ajaloo üks mustemaid häbiplekke. Kõige kiuste sündis 19. sajandi lõpus Iisraeli lootuse täht uuesti.
Jumal tõstis üles mehe nimega Theodore Herzl, kes 1896.a. kirjutas oma kuulsa raamatu “Juudi riik”, mis kutsus juute üles pöörduma tagasi Palestiinasse. 29. august 1897 oli ajalooline päev, kui toimus esimene sionistide kongress Šveitsis Baselis. Nii täitusid 2500 aasta eest kirjutatud Jeremia raamatu prohveteeringud.
“Sest tuleb päev, mis Efraimi mägestikus hüüavad vahimehed: “Tõuske, mingem üles Siionisse Jehoova, meie Jumala juurde.” (Jr 31:6)
Algul arvas Herzl, et ta peab toetuma jõukatele juutidele nende unistuste täitumisel, varsti aga sai ta aru, et selle unistuse teostavad tavalised inimesed. Enamik prominentseid juute vaatas Herzli plaanile kui ebapraktilisele ja teostumatule.
Herzl oleks saanud osta Palestiina Türgi sultani käest kümne miljoni dollariga, kuid mitte keegi, kellel oli nii palju raha, ei aidanud teda. Inglaste juures leidis ta selle mõtte heakskiidu, kuid tollal ei olnud Palestiina nende oma.
Herzl elas kõigest 44aastaseks, kuid oma lühikese elu ajal tegi ta juutide heaks rohkem kui ükski teine inimene esimesest sajandist alates.
Ta oli nagu Mooses, kes ise ei saanud kunagi minna Tõotatud Maale, kuid läksid need, kes kuulsid tema kutset.
Kolmas tunnustäht – Balfouri deklaratsioon
Herzli mantlipärijaks osutus dr Weizmann. Varsti pärast Herzli surma külastas Weizmann Palestiinat ja naases sealt täis entusiasmi sionistliku liikumise suhtes.
1909.a. rajati tema initsiatiivil esimene asundus Galilea järve lõunakaldale. Samal ajal alustati Tel Avivi ülesehitamist; tänapäeval on sellest linnast saanud miljonilinn.
Algas I maailmasõda. Paljud ajaloolased näevad selle põhjusena keiserlikke ambitsioone, kuid Piibli tundjad nägid selles Jumala ettehooldust.
Türklased valitsesid Palestiinas ja 1914.a. ei oleks nad mitte mingil põhjusel Palestiinast loobunud. Briti väed vallutasid maa ja Suurbritannia sai sellele mandaadiõiguse.
2. novembril 1917 kirjutas Suurbritannia välisminister Arthur James Balfour lord Rothschildile järgmise kirja: “Mul on heameel Teile edasi anda tervitused Tema Majesteedi valitsuselt, kabinet on deklaratsiooni vastu võtnud ja juudi sionistide püüdlused heaks kiitnud.
Tema Majesteedi valitsuses on Palestiinas juutide rahvusliku kodu rajamise idee leidnud poolehoidu, kabinet püüab sellele kaasa aidata. Kuid tuleb selgelt aru saada, et ei tohi kahjustada mittejuutide kodaniku- ja religioosseid õigusi Palestiinas, samuti juutide õigusi ükskõik missugusel maal.
Ma oleksin tänulik, kui annaksite sellest deklaratsioonist teada sionistide föderatsioonile. Teie Artur James Balfour.”
Balfouri deklaratsioonist sai magna charta juudi rahva jaoks. Kristlased kogu maailmas nägid seda prohvetlikku tunnustähte ja nad teadsid, et võrseid ajav viigipuu on tagasituleva Kristuse tunnusmärk.
Kõik hea tahtega inimesed nägid selles juutide probleemide lahendust ning selle rahva kannatuste leevendamist.
Igal juhul dr Weizmann andis palju selleks, et Briti valitsus tegi selle otsuse. Lord Balfour, Lloyd Georg, kindral Smuts ja teised võisid näha, et juutide tagasipöördumine oma kodumaale oli Piibli tõotuste täitumine.

admin Teoloogia

Comments are closed.