Home > Peatoimetaja veerg > Euroopa Liidu raha toidab terroriste Lähis-Idas

Euroopa Liidu raha toidab terroriste Lähis-Idas

november 1st, 2005

Peeter Võsu

Konverentsilt "Iisrael Euroopas ja Lähis-Idas"

European Coalition for Israel (ECI, Euroopa Koalitsioon Iisraeli heaks) korraldas 19.- 20. septembril Brüsselis, Euroopa Parlamendi hoones konverentsi "Iisrael Euroopas ja Lähis-Idas". Osales rohkem kui sada osavõtjat kogu Euroopast, et rääkida olukorrast Iisraelis. Arutellu oli kaasatud poliitikuid ja riigiametnikke Iisraelist ja Euroopa Liidu institutsioonidest, kes on vastutavad oluliste otsuste eest regioonis.

Efektiivne vahend mõistmaks demokraatiat

Kaheksa aastat Euroopa Parlamendi Liige olnud Rijk van Dam Hollandist on nüüd organisatsiooni ECI tegevdirektor. Rijk van Dam ütles konverentsi sessioonide vaheajal: "ECI peab pidevat dialoogi Euroopa poliitikutega, kuid see konverents käsitleb sügavamalt seisukohti, mis puudutavad demokraatiat ühest küljest Euroopa Liidus ja teisest küljest Lähis-Idas. See on väga efektiivne vahend, et panna Euroopa Parlamendi liikmeid mõtlema demokraatiast Lähis-Idas ja mõistma, et Iisrael on seal ainsaks demokraatiaks."
Konverentsi juhatajaks oli Soome Euro-Parlamendi liige Hannu Takkula. Sõna võtsid Iisraeli suursaadik Euroopa Liidus Oded Eran, Jeruusalemma Rahvusvahelise Kristliku Suursaatkonna rahvusvaheline direktor Jürgen Bühler, Tel Avivi Ülikooli professor Gerald Steinberg ja mitmed teised.

5 miljardit dollarit "ümber kanditud"

Kõige teravamaks diskussiooniks läks pärast Euroopa Komisjoni Lähis-Ida regiooni juhi Alan Seateri sõnavõttu, kelle vastutusel toimub kogu Euroopa Liidu raha jagamine Lähis-Idas. Jätkuvalt tuli küsimusi ja kommentaare võimalikust Euroopa Liidu raha sattumisest terroristide kasutusse.
Küsimused puudutasid sularahamakseid, mis toimusid möödunud aastani, kuni see Iisraeli survel lõpetati. Jürgen Bühler, JRKS rahvusvaheline direktor nimetas uuringute tulemust, mille järgi on rahvusvahelisest abist 5 miljardit dollarit teadmata pangaarvetele "ümber kanditud". Itamar Marcus, Palestinian Media Watch direktor vaidlustas abiandmise vajaduse Palestiina omavalitsusele, mis ainult soodustab terrorismi. Samuti ütles härra Marcus, et vaatamata korduvatele märkustele, ei ole Palestiina araablaste kooliõpikutest vaenu õhutavaid osi välja võetud. Kooliõpikute trükkimist finantseeritakse enamasti lääneriikide toetusest.
Euroopa Parlamendi liikmed küsisid komisjoni kõrgelt ametnikult aru Euroopa toetuste saajate kohta, mida siiani ei ole isegi neile avalikustatud. Selline käitumine paneb Euroopa Liidu institutsioonide demokraatlikud väärtused kahtluse alla.

Vajatakse kristlaste hääli

Mitmed kõrged külalised nimetasid seda kõige olulisemate poliitiliste sündmuste hulka kuuluvaks konverentsiks Euroopas.
Dr. Michael Werniger, Euroopa Komisjoni presidendi Manuel Barroso usuasjade volinik ütles: "Vajame rohkem teiesarnaste kristlaste hääli Brüsselis, kes väljendaks oma muret". Ta lisas, et Euroopas identifitseerib ennast kristlastena üle 70% elanikest, kuid see ei peegeldu Euroopa bürokraatias.
European Coalition for Israel on tegutsenud Euroopa institutsioonide juures 2 aastat. ECI eesmärgiks on lobitöö Euroopa institutsioonides. Septembris toimunud konverentsil tundus, et selles organisatsioonis osalevad sionistlikud kristlased on hästi ette valmistatud, et tõstatada õigeid ja teravaid küsimusi. Samuti tundus, et see organisatsioon suudab Euroopa institutsioonidele piisavalt survet avaldada, mis näitab, et nad ei saa enam avalikkuse selja taga asju "ära teha".

Kuna Jeruusalemma küsimus kerkib üha teravamalt üles, tundub, et kristlastel oli õige aeg sellise algatusega välja tulla.

admin Peatoimetaja veerg

Comments are closed.