Home > JRKS > Holokaustipäeva üritused tänavu Kloogal ja Tallinnas

Holokaustipäeva üritused tänavu Kloogal ja Tallinnas

mai 1st, 2006

Tänavu toimusid Holokaustipäeva üritused 26. jaanuaril: "Mälestusküünalde süütamine" kell 15:00 Kloogal ja konverents "Mälu Missioon" kell 18:00 Tallinnas, Metodisti kirikus (Kadriorus), kus osalesid Iisraeli ja Eesti esindajad ning mitmed teised riigid suursaadikute tasemel.
Holokausti mälestuspäeva pidasid Eestis kristlaskonna esindajad koos Eesti Juudi Kogukonna ja ametlike Eesti esindajatega. Selle päeva tähistamise eesmärgiks ei olnud kellegi hukkamõistmine, vaid hukkunute mälestamine ja koos sellega meie ajaloo mustadele lehekülgedele vaatamine, kindlustamaks, et midagi sellist enam ei korduks.
Klooga Holokausti memoriaali juures algas tseremoonia shofari puhumisega. Mihkel Metsala, kes hiljem mängis ka trompetit, puhus sellest looduslikust sarvest välja imekaunid helid. Eesti kristlaskonda esindasid üritusel EELK Peapiiskop Andres Põder ja Eesti Kirikute Nõukogu asepresident Joosep Tammo. Klooga mälestustseremoonia lõpetas Juudi Pearabi Shmuel Kot palvega. Eesti riiki esindas mälestusüritusel Riigikogu spiiker Ene Ergma. Kohal oli ka Marin Mõttus Välisministeeriumist. Eesti Juudi Kogukonna nimel võttis Kloogal sõna uus esinaine Alla Jakobson.
Külalistena osalesid üritusel Iisraeli, Austria, Czechi, Leedu, Läti, Poola, Saksa ja USA suur­saa­dikud, kes võtsid Klooga mälestusmärgi juures ka sõna.
Tallinnas, Metodisti kirikus esinesid sõnavõt­tu­dega Iisraeli Suursaadik Shemi Tzur, Riigikogu liige Igor Gräzin, Eesti Juudi Kogukonna liige, ajaloolane Elhonen Saks, Peapiiskop Andres Põder ja EKN asepresi­dent Joosep Tammo. Muusikaga teenisid Mihkel Metsala, Viljar Kuusk, Meeli Pajula ja Veikko Võsu.
Holokaustipäeva peeti Eestis juba neljandat aastat. Tänavu oli tähtpäev esimest korda ka rahvusvaheliselt tunnustatud (ÜRO poolt). 27. jaanuar valiti holokaustipäevaks seetõttu, et 27.01.1945 avati Auschwitzi kontsentratsioonilaager ja vabastati veel elus olevad vangid laagrist, mis oli suurimaks juutide hukkamise paigaks Teises Maailmasõjas.
Holokaustipäeva korraldas Jeruusalemma Rahvusvahelise Kristliku Suursaatkonna Eesti Osakond (JRKS) koos Eesti Juudi Kogukonnaga. Sarnaselt möödunud aastaga vastutas Pille Võsu küünalde ja koha kujunduse eest.

admin JRKS

Comments are closed.