Home > Tunnistused > Iisraeli sõprade suvelaagrist

Iisraeli sõprade suvelaagrist

detsember 1st, 2006

Suvepäevadele koguneti seekord Põlva lähistele Vanakülla, kus tulijaid ootas ees õdus iidne talukoht paljude põnevate hoonete ja üllatusterohke loodusega. Võõrustajaks ja laagri korraldajaks oli misjoniühing Hüüdja Hääl eesotsas perekond Põldaruga. Seda ühingut on kutsutud ka eesti kibutsiks ning sinna kuulub palju toredaid inimesi, tänu kellele laager väga sujuvalt kulges.
Külalised Soome Karmel-kodust

Kui osavõtjad olid end nädalalõpuks sisse seadnud, tehti algust traditsioonilise sabati-õhtusöögiga. Nimelt on see traditsiooniline nii juudi kultuuri kui Iisraeli sõprade laagri jaoks. Sabati juhatasid sisse külalised Haukijärvilt, Soome Karmel-kodust Maikki ja Tomi Langi. Maikki on elanud Iisraelis 9 aastat, olles seal ühte kibutsit üles ehitamas, Tomi töötas varem Lapimaa giidina. Nad kohtusid ning abiellusid Iisraelis, kuid soovisid seda teha soome kombe järgi ja lasid siduda plekkpurgid oma auto taha; see harjumatu müra aga tekitas korravalvuri huvi ja ainult tänu politseiniku heatahtlikkusele pääsesid nad pulmapäeval trahvist. Praegu on Maikki ja Tomi tegevad Karmel-kodu misjoniühingus. Selles korraldatakse juurte tundmise laagreid vene juudi lastele, peetakse juudi pühi ja sabateid ning toimub heebrea keele õpe. Maikki ja Tomi Langi sõnavõttudest jäi kõlama mõte, et kes õnnistab Iisraeli, saab ise õnnistatud. Maikki õpetas tuntud Aaroni palvet (4Mo 6:23-27) lugema kristlaste jaoks uudse rõhuasetusega: seda palvetades õnnistage Iisraeli, nagu ongi palve algne mõte ja kontekst "Issand õnnistagu ja hoidku sind, Iisrael! Issand lasku oma pale paista sinu peale ja olgu sulle armuline! Issand tõstku oma pale sinu üle ja andku sulle rahu! Nõnda pandagu minu nimi Iisraeli laste peale ja mina õnnistan neid!"

Värskeid uudiseid Iisraelist

Juba päris mitmeid aastaid on meie suvelaagrit külastanud Lisa Rüdiger, kes töötab ajakirjanikuna Iisraelis Jeruusalemma Kristlikus Suursaatkonnas. Lisa sõnavõtud heitsid valgust Lähis-Ida poliitikale ning usulistele taotlustele, mis on omavahel tihedalt põimunud. Konflikti kulg Lähis-Idas ei sõltu Iisraeli päevapoliitikast, sest konflikti põhjus on see, et Iisrael üldse olemas on. Ja Hamasi hiljutine valimisvõit ei muuda olukordi selles piirkonnas lihtsamaks. Lisa toonitas veel, et Iisrael vajab eestpalveid (Jes. 62:6-7), näiteks kaitset sõduritele ja palvet, et Jumal vabastaks palestiinlased kohutavast vihast. Ning neile, kes palvetavad, aga tundub, et saabuv tegelikkus on hoopis teistsugune, võiks olukorda mõtestada tõdemus, et Jumal teeb Lähis-Idas asju, millest meie lõpuni aru ei saa. "Sest otsekui taevad on maast kõrgemal, nõnda on minu teed kõrgemad kui teie teed ja minu mõtted kõrgemad kui teie mõtted." (Jes. 55:9). Ja lõpuks meeldetuletus kristlastele, kes läbi ajaloo on kaldunud juute hukka mõistma, et Joeli raamatu 4. peatüki järgi ei käi Jumal kohut Iisraeli, vaid teiste rahvastega, kes jaotavad tema maa ja heidavad liisku tema rahva üle. Lisa Rüdigeri visiit Eestisse jäi planeeritust lühemaks, sest algas sõjaline konflikt Iisraeli ja Hezbollah´ vahel ning Lisa tundis, et on sel raskel ajal kõige vajalikum kodus Iisraelis.

Palvustel ja koosolekutel esinesid veel Riina Kaukver, Ülo Niinemägi ja Peeter Võsu ning juudi laulud kõlasid Tiiu Silveri juhendamisel.

Laagri lõppedes pühapäeval külastati ühiselt Põlva Karismaatilise Osaduskiriku (pildil) teenistust, mille viis läbi Leevi Lillemäe.

Tava järgi siirdub Iisraeli sõprade laager järgmisel aastal jälle uude Eestimaa paika.

admin Tunnistused

Comments are closed.