Home > Kultuur > Skopjesse ehitatakse ainulaadset Holokausti-mälestusmärki

Skopjesse ehitatakse ainulaadset Holokausti-mälestusmärki

august 1st, 2007

Shalom 1/2007

Tõlkija: Lea Lääts

Makedoonia pealinna Skopje keskele ehitatatakse suurt juudikeskust. Samas kohas asetses enne Teist maailmasõda juudikvartal. Bulgaarlased andsid juudid sakslastele üle, kes saatsid neid Poola koonduslaagrisse. Tito ajal ehitati kvartalisse linna peabussijaam. Makedoonia riik on tagastanud piirkonna juudi kogukonnale. Pärast pikka kavandamist tehti hilissuvel algust ehitustöödega. Mälestuskeskus koosneb kahest eri ehituskompleksist.
Holokausti-mälestuskeskuse põhiosa hõlmab kolme korrust. Mälestuskeskuse põhiosa kõrvale ehitatakse avar hall kunstinäituste tarvis ja laste päevakodu. Hooned on üksteisega ühendatud maa-aluse halli ja autode parkimiskohtade läbi. Kolmekorruselises hoones paiknev muuseum toob üldsusele teavet Makedoonia juutide rikkast ajaloost fotode ja esemete kaudu. Koosolekuruumid võivad mahutada suuri külalisgruppe. Kvartali suurus on 8000 ruutmeetrit.

Osmanid andsid varjupaiga
Osmanid e. türklased võtsid 15. sajandil vastu Hispaaniast ja Portugalist pagendatud juute. Makedoonias kujunes välja kasvav ja edukas juudikogukond. Juudivastasust ei esinenud. Teine maailmasõda muutis siiski olukorra kiiresti. 11.03.1943 riisusid bulgaarlased Skopjes elava 3286 juudi vara. Seejärel kogusid nad kõik juudid Skopje raudteejaama lähedale suurde tehasesaali. Mõnedel õnnestus põgeneda Albaaniasse või nad liitusid mägedes võitlevate partisanidega. Skopjesse koguti ka kõik juudid Makedoonia suurtest juudikeskustest Bitolast, Prilepist ja Stipist. Natsid deporteerisid neid 18.03.1943 Poolasse, Treblinka koonduslaagrisse. Enam kui 11000 Makedoonias elanud juudist naasid vaid mõned oma kodukohta. Türgi-albaaniakvartali ja kuulsa Vardari jõge ületava kivisilla kõrval olev juudikvartal tehti maatasa. Ühtki hoonet ei jäänud alles. Skopje juutidest naasis Poolast koju vaid kolm.

Süstemaatiline hävitusplaan
Kreeka Makedoonia juudid hävitati praktiliselt täielikult. Näiteks Tessaloonika u. 50000 juudist pääses vaenamistest eluga vaid 2000. Juba aastal 1937 saatis Saksamaa 30 agenti Kreekasse. Nende juhiks oli Hans Reegler. Ta kasutas valenime William Lions, väites end olevat inglise juut. Reegler oma meestega otsis läbi majad, kus juudid elasid, selgitas välja, milliseid väärisesemeid ja kultuuriaardeid neil oli. Kui natsid olid vallutanud Kreeka, ei olnud juutidel mingit võimalust vaenamistest pääseda. Tessaloonikas said Hispaaniast pagendatud juudid varjupaiga enam kui 500 aastaks. Mõne kuuga hävitati kõik. Skopje Holokausti-mälestuskeskus vahendab inimestele teavet kadunud ainulaadsest Balkani juutide ajaloost. Mälestuskeskus austab ennekõike tagakiusus hukkunud juute. Ehituskompleksi esimene osa valmib juulikuus 2007. Mälestuskeskus on ainulaadne kogu Kagu-Euroopas. Uus mälestuskeskus katab suure osa vanast juudikvartalist.

admin Kultuur

Comments are closed.