Home > Juudi pühad > Jeruusalemma Päev 2008

Jeruusalemma Päev 2008

august 1st, 2008

Peeter Võsu

Jeruusalem tähistas tänavu juunis taasühendamise 41. aastapäeva. Pidustused algasid 2. juunil ja kulmineerusid 25. juunil Jeruusalemma Värava juures uue rippsilla avamisega. Ripsilla torn on 118 meetri kõrgune, mille küljest hargneb 66 terasvarrast kandmaks silda. Sild sümboliseerib ja meenutab kuju poolest Taaveti kannelt.
Silla avapidustustel olid kõnelejate hulgas linnapea Uri Lupolianski, peaminister Ehud Olmert ja mitmed Iisraeli tuntud tegelased. Esinejate hulgas oli kuulus Broadway staar Dudu Fisher, orkester, koorid ja tantsijad. Lavadeks oli sild ja mitmed tõstukid silla kõrval, mille taha omakorda tõsteti ekraanid visuaalsete kujunditega. Kogu esitus oli läbi põimunud lasershowst, ilutulestikust, videoklippidest ja muusikast. Rahvas, kelle hulk võis ulatuda rohkem, kui paarisaja tuhandeni, elas emotsionaalselt sellele kaasa.
Jeruusalemma Päeva tähistamisel on tunda pingeid, mida tekitab küsimus linna jagamisest või selle osade loovutamisest. Kui USA vahendatava rahuplaani raames peatati mõneks ajaks uute elamurajoonide ehitamine, siis üldsuse surve muutus nii mõjusaks, et valitsus otsustas ehitustöid jätkata. Jeruusalemm on Iisraeli süda. Selle heale käekäigule elavad kõik kaasa ja selle pidustustest võtab osa kogu elanikkond. 

admin Juudi pühad

Comments are closed.