Home > Kultuur > Iisraeli maitsed

Iisraeli maitsed

mai 1st, 2009

Pilaff rosinatega
1 kg riisi
150 g rosinaid
250 g taimeõli
2-3 mugulsibulat
400 g porgandit
soola
Riis sorteerida, leotada.
Kastrulis kuumutada taimeõli,
asetada sellesse lõigatud porgand ja sibul, praadida 10-15 minutit.
Lisada 3-4 klaasi keeva vett, hästipestud rosinad, lasta keeda 5-7 minutit.
lisada riis, vett nii palju, et kataks 1 cm kõrguselt. Kui riis on kogu vee sisse imanud, sulgeda kaanega, keeta pilaffi nõrgal tulel veel 25 minutit.
Valmis pilaff segada, asetada kuhjakestena taldrikule. Serveerida granaatõuntega.

Praetud lillkapsas
2-3 lillkapsast
2 muna
3 spl jahu
2 spl taimeõli
soola
Lillkapsas puhastada, eraldada tükkideks. Munad vahustada soolaga. Pann kuumutada taimeõliga.
Kasta iga lillkapsatükk munasse, paneerida jahus, asetada ühe kihina pannile. Praadida nõrgal tulel kannatamatult kuldkollase värvuseni.
Kasutada lisandina liharoogade juurde või iseseisva roana.

Keedetud kala
1 kg kala
3-4 porgandit
1 peet
2-3 spl taimeõli
6 sibulat
loorberileht
soola
pipart
Suur kala (karpkala, latikas) rappida, eemaldad pead. Kala on kergem soomustest puhastada, kui niisutada seda eelnevalt äädikaga.
Porgand, peet ja sibul puhastada, pesta, lõigata rõngasteks, peet lõigata kuubikuteks. Sibulakoored pesta.
Kala ja juurviljad asetada kihtidena nõusse, igat kihti veidi soolata ja pipardada. Kala pealmine kiht katta sibulakoortega. Peale panna loorberileht ja pipraterad.
Valada üle külma veega, et kataks kala, lisada taimeõli (päevalille või oliiv).
Viia keemiseni, vähendada tuld, keeta valmimiseni 2- 2,5 tundi.
Eemaldada sibulakoored, kala asetada vaagnale, äärtele asetada juurviljad, valada üle kurnatud puljongiga. Serveerida võib nii kuumalt kui ka külmalt (buljongi tardumisel)

Tefteelid
300 g loomahakkliha
0,5 kl riisi
1 muna
soola
pipart
taimeõli praadimiseks
1 spl jahu
1 klaas tomatikastet
1-2 küüslauguküünt
loorberileht
Riis keeta poolvalmimiseni, pesta, segada hakklihaga. Lisada hakitud sibul, muna, pipardada. Rasvata hakkliha puhul lisada paar lusikatäit taimeõli, segada hästi.
Vormida tefteelid, veeretada jahus. Praadida taimeõlis.
Praetud tefteelid asetada soteenõusse, valada peale tomatikastet, lisada küüslauk, loorberileht, maitseained, sool. Hautada nõrgal tulel 30 minutit. Hautamise lõpus lisada veega segatud jahu. Mõne minuti pärast on tefteelid valmis.

Idamaine riisipuder
1 kg riisi
2 liitrit piima
2 klaasi vett
75 g võid
2-3 spl suhkrut
1 tl kaneeli
soola
Riis sorteerida, pesta. Kastrulisse valada vett, soolata, lasta keema tõusta, valada sisse riis.
Kui vesi hakkab uuesti keema, lisada 3 korral piima, iga kord lasta keema tõusta. Riisi segada pidevalt.
Kui puder hakkab paksenema, võtta tulelt, lasta seista kaanetatult 5 minutit.
Puder asetada taldrikule, valada peale sulavõid, puistada üle suhkruga, maitse järgi ka kaneeli.

Kogelmogel rummiga
5 toorest munakollast
6 spl tuhksuhkrut
1 sidruni koor
1-2 spl rummi või likööri
Munakollased hõõruda suhkru ja sidrunikoorega, vahustada paksu massi moodustumiseni, lisada rummi või likööri ning vahustada veel kord.
Saadud vahutaoline kreem asetada 4 pokaalisse. Võib serveerida biskviidiga.

Kohvipuding
1 klaas biskviitküpsist
2 muna
110 g suhkrut
1 spl kanget musta kohvi
0,4 l piima
60 g tuhksuhkrut
30 g kakaod
Vahustada külm must kohv koos munakollaste, suhkru ja piimaga.
Saadud massile lisada peenestatud biskviitküpsis ja kakao.
Saadud mass asetada tulekindlasse vormi.
Valmistada munavalgeglasuur – vahustada munavalged koos tuhksuhkruga.
Puding katta munavalgeglasuuriga ja küpsetada praeahjus 10 minutit

admin Kultuur

Comments are closed.